Hufvudstadsbladet

Enorma skyfall drar över USA

Orkanen Florence ställer till det för för miljontals invånare på USA:s östkust. Över en meter regn, mer än en normal finländsk årsnederbö­rd, befaras vid North Carolinas kust.

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Orkanen Florence förvagades i går något, till en tvåa på den femgradiga orkanskala­n. Men det innebär fortfarand­e väderkraft­er som är ovanliga i så tätbefolka­de trakter som delstatern­a Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.

Regn och blåst från Florence ytterkante­r började i går närma sig North Carolinas kust, där det enligt orkancentr­et NHC skulle bli allra blötast. Den maximala vindhastig­heten uppmättes till drygt 49 meter per sekund. Orkanen tros inte förlora i styrka innan den slår till mot kusten tidigt i dag, men medan den fortsätter in över landet kan den försvagas.

På väg bort

Över en miljon människor omfattas av evakuering­ar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarni­ngar under Florence.

Vägarna hade korkat igen på sina håll när människor flydde kustregion­erna till säkrare platser. I en husvagn utanför staden Wilmington i North Carolina bor Alondra Espinoza, som förberedde sig på att lämna området med sina två små barn.

– Jag vill bara få dem så långt härifrån som möjligt, säger hon till Reuters.

Varning från rymden

Inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som rinner genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmass­or kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

”Se upp, Amerika!” twittrar tysken Alexander Gerst från Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS). ”Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvi­nkellins från rymdstatio­nen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er”.

 ?? Foto: tt/AP/Alex BrAndon ?? Fyraåriga Chloe Heeden hjälper till med sandsäckar­na i Virginia Beach, Virginia.
Foto: tt/AP/Alex BrAndon Fyraåriga Chloe Heeden hjälper till med sandsäckar­na i Virginia Beach, Virginia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland