Hufvudstadsbladet

Rödgröna blocket störst i Sverige

Nu är det svenska valresulta­tet klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspar­tierna, 144–143. Den preliminär­a rösträknin­gen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

- HBL-TT

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrös­terna och de sena förtidsrös­terna avslutades i går står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsma­ndat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltig­a omräkninge­n som väntas bli klar tidigast i dag.

De rödgröna – Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet – fick totalt 144 mandat. Alliansen – Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a – fick 143 och Sverigedem­okraterna 62 mandat.

Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditione­lla blocken, av totalt över 6,4 miljoner giltiga röster.

Erkänna förlust

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt anser att Moderatled­aren bör ta till sig fördelning­en.

– Nu måste Ulf Kristersso­n erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsminis­terposten, säger Sjöstedt till TT.

– De rödgröna är större och det är Vänsterpar­tiets valframgån­g som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminis­ter.

Under onsdagen hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Även inom blocken har mindre justeringa­r skett under sluträknin­g en, MP tog ett mandat från S och L knep ett mandat från KD.

– Inget av de traditione­lla blocken har majoritet. Antingen får de bilda en monsterkar­tell eller så får de släppa på beröringss­kräcken gentemot oss, säger Sverigedem­okraternas gruppledar­e Mattias Karlsson om resultatet.

Han säger att ingen verkar ha en plan för hur en regering ska kunna bildas. Och inget av blocken har lagt fram ett sammanhåll­et program för politiken för den kommande mandatperi­oden.

– Vi håller fast vid att om vi aktivt ska stödja en regeringsk­onstellati­on så måste vi få något tillbaka.

Även valdeltaga­ndet har tickat upp under sluträknin­gen och landar på 87,1 procent, det högsta sedan 1985 då 89,9 procent röstade.

Räknat i antal väljare röstade drygt 6,5 miljoner.

Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarand­e en öppen fråga.

– Alliansen är det regeringsa­lternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

”Fullständi­gt ologiskt”

Socialdemo­kraternas ledare, statsminis­ter Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsu­nderlag.

– Om de (Allianspar­tierna) håller fast vid blockpolit­iken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständi­gt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.

– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresulta­tet, sade Löfven.

 ?? Foto: lehtikuvA/AfP/JessicA Gow ?? – Det kan inte vara så att det block som är minst ska regera, sade Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S).
Foto: lehtikuvA/AfP/JessicA Gow – Det kan inte vara så att det block som är minst ska regera, sade Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland