Hufvudstadsbladet

Migri är en skamfläck bland myndighete­rna

- ASTRID NIKULA Jakobstad

FLYKTINGAR Jag lägger fel etikett på Merit Wager, skriver hon (HBL 12.9) i en kommentar till min insändare (HBL 9.9). Jag har sagt att Wager ställer sig i fel led, och det torde ha framkommit att det är landets statsminis­ter och hans led jag talar om. Juha Sipilä, som egentligen är den jag kritiserar i min insändare – Wagers skrift någon dag tidigare fick mig bara att koppla samman två saker.

Det är helt klart att det finns ekonomiska flyktingar bland dem som kom med den så kallade strömmen 2015 och senare. Det har jag inte ifrågasatt. Liksom det finns människor med andra motiv. Liksom det alltjämt, efter tre år, finns människor med verkliga asylgrunde­r som inte har fått sina slutliga besked.

Min främsta kritik riktar sig mot Sipilä och hans blinda tro på Migris omdöme. Migri har misslyckat­s kapitalt med behandling­en av något tiotusenta­l asylsökand­e. Inte bara har verket dragit ut på processen in absurdum utan det har också fattat felaktiga beslut. När då Sipilä säger att Migris asylbeslut är beviset på att resten, det vill säga hundratal, tusental (?) asylsökand­e, har kommit för att få det bättre ställt måste jag reagera.

Merit Wager efterlyste bevis för att Sipilä har fel i sak. Nå, det finns hur många bevis som helst redan på en liten ort som Jakobstad. Det försökte jag belysa. Vi har här bland annat en resurs att ösa ur, när det gäller viljan att arbeta och göra rätt för sig. Men det blundar myndighete­rna för. Skola och arbete är effektiva integratio­nsmetoder.

När Sipilä nu efterlyser en högre flyktingkv­ot understöde­r jag honom varmt. Men

visst är det ett uttryck för populism att stryka samma statsminis­ter medhårs när han så uppenbart har fel. Det finländska migrations­verket är en skamfläck på vår myndighets­karta, men Wager tycks hysa förtroende för det.

Det är inget fel på att välkomna världens flyktingar. Det är heller inte fel att vara kritisk mot vare sig asylsökand­es motiv eller misslyckad­e integratio­nsåtgärder. Men att försvara ett lands myndighete­r i en situation där de så uppenbart har misslyckat­s, det är åtminstone inte rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland