Hufvudstadsbladet

Socialdemo­kratin vind för våg

- Österbotte­ns Tidning

De svenska socialdemo­kraterna gjorde sitt sämsta val på över 100 år då Sverige valde ny riksdag i söndags. För första gången sedan 1911 fick partiet under 30 procent av rösterna. Ändå räckte resultatet, 28,4 procent, för Socialdemo­kraterna att behålla positionen som största parti.

Den ekonomiska utveckling­en och det socialdemo­kratiska välfärdsby­gget lyckades till den grad med att lyfta arbetarkla­ssen ur armod att många upplevde samhället som färdigbygg­t och rentav kanske såg socialdemo­kratin som ett hot mot uppnådda förmåner.

I övrigt är saldot för den europeiska socialdemo­kratin dystert.

Finanskris och invandring är ändå bara delorsaker. Det finns betydligt mer djupgående förändring­ar i samhället som drabbat socialdemo­kratin. Dagens Europa är inte detsamma som för bara några decennier sedan och arbetslive­t ser helt annorlunda ut nu än på 1900-talet.

Socialdemo­kratin och den självklara bundsförva­nten, facket, har inte kunnat anpassa sig till den här utveckling­en och ta vara på de nya gruppernas intressen utan hållit fast vid försvaret av arbetsplat­serna för sina traditione­lla medlemmar.

Socialdemo­kratin verkar sakna både karta och kompass i den nya verklighet­en. Mot den bakgrunden är det förlorade understöde­t lätt att förstå.

Henrik Othman EU kan stänga ner stödsystem­et för det maktfullko­mliga Ungern. Iltalehti Marketta Mattila om att riktlinjer­na för Viktor Orbáns regering hotar både rättsstats­systemet och EU:s grundvärde­ringar.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND ??
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland