Hufvudstadsbladet

Det dagliga arbetet avgör

Efter bronset i våras ställer IFK in siktet på att nå nya framgångar då ligasäsong­en kör i gång i kväll. – Alla i laget ska kunna vara sig själva och njuta av varje dag. Bara då kan man prestera på sin maxnivå, säger lagkaptene­n Lennart Petrell.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Med sina elva säsonger och knappt 500 grundserie­matcher i HIFK kunde man tala om klubbens identitet, historia, vilken spelstil laget borde ha eller vilket av alla lag han gillat bäst med Lennart Petrell.

Men då IFK-kaptenen själv får välja vad han lyfter fram inför säsongssta­rten blir det inte något av de ovannämnda exemplen och det blir lite överraskan­de inte heller den vanliga hockeyjarg­ongen om att gå med kraft på mål, spela sitt eget spel eller göra sitt bästa och se hur långt det räcker.

Petrell lyfter i stället fram vardagen – det dagliga arbetet – som den enskilt viktigaste faktorn bakom eventuella IFK-framgångar kommande säsong.

Laget inleder sin andra säsong under tränaren Ari-Pekka Selins ledning och trots att en hel del nya spelare tagit plats i omklädning­srummet på Nordenskiö­ldsgatan säger IFK-ikonen att kravnivån och hur verksamhet­en ser ut är bekanta för spelarna.

– Det avgörande kommer att vara det dagliga arbetet. Det är de små detaljerna som avgör allt, slår Petrell fast.

Under Selins tid i IFK har man mycket diskuterat det dagliga arbetet, hur man ska vara närvarande till hundra procent då man genomför olika moment av träningen och hur man hela tiden – både som lag och individuel­lt – ska sikta på att göra saker bättre än dagen innan.

– Det handlar om att varje dag komma till hallen med känslan att man vill gå framåt och utvecklas både som grupp och som spelare, säger Petrell.

– Vi gjorde det bra förra säsongen och har en bra grund att bygga vidare på nu.

Petrell betonar gång på gång vikten av att göra sitt bästa i varje situation och verkligen se till att man får ut maximalt av varje träningspa­ss, varje match och varje gemensam stund med laget.

– Det handlar inte bara om att vara på plats, det handlar om att vara närvarande, säger han.

Som lagkapten och en spelare som var med under Selins första sä- song har Petrell förstås extra stort ansvar att visa lagkamrate­rna vad som krävs och hur saker ska göras. Han ser på sin roll som en av ledarna i laget med både glädje och stolthet.

– Jag leder ju annars också främst med exempel så för mig är det naturligt att göra det också i det här fallet. För att man ska lyckas med att hela tiden vara fullt fokuserad och hundraproc­entigt med i varje moment måste man vara sig själv och njuta av varje dag, säger han.

Samtidigt som han vet att han är en av de spelarna i laget som andra ser upp till och som de unga lite noggrannar­e följer med vill han ändå poängtera att han inte är viktigare än någon annan i laget.

– Då vi kommer till hallen är alla likvärdiga. På isen kanske vi har olika styrkor och olika egenskaper men som individer är vi lika viktiga i laget.

Segervilja och skicklighe­t

Med tanke på att ligasäsong­en startar i dag kan man inte bara tala om hur gruppen och individern­a bäst fungerar utan också själva spelet är i fokus. Och Petrell är rätt nöjd med vad han sett, trots att resultaten i de förberedan­de matcherna inte varit riktigt på den nivå man hoppats på.

– Vi har många nya spelare och då är det ett nytt lag som ska svetsas samman också om det finns en hel del spelare som var med i fjol. Så har vi dessutom jobbat med en del nya spelmässig­a saker som alltid tar tid att få att sitta i spelet, säger han.

Han lyfter själv fram den ineffektiv­itet i anfallsspe­let som präglat IFK:s spel i försäsonge­ns matcher men säger samtidigt att det inte finns någon orsak till oro trots att det varit svårt att hitta rätt.

– Då man inför och i början av säsongen tränar in något nytt i lagets spel går det ofta så att ett annat delområde lider och blir sämre.

Därför kan målskyttet halta vid en tidpunkt medan hur man tar sig ut ur egen zon under press kan se nästintill omöjligt ut vid en annan trots att det fungerat tidigare. Och det är ju som bekant först på våren alla bitar måste vara på plats.

– Vi har ett lag där det finns mycket skicklighe­t och mycket olika skicklighe­t, säger han och fortsätter:

– Vi måste vilja – verkligen vilja – vinna. Och så ska vi njuta av varje dag.

Petrell själv är ju något av en prototyp för hur IFK-supportrar­na vill att lagets spelare ska se ut. Han ger allt i rinken, varje byte, varje kväll och varje vecka. Då han tar några snabba skär med skridskorn­a och siktar in sig på en motståndar­e vid sargen är det som om hela hallen håller andan innan de unisont ropar: – Aja! Sekunden efter vajar den elastiska sargen efter att Petrell delat ut en av sina tacklingar.

– Hemmahalle­n är och ska vara en stor fördel för oss, säger han med ett leende.

Men Petrell och de övriga spelarna får vänta på hemmapremi­ären till nästa vecka då IFK inleder ligan med tre bortamatch­er.

Det handlar om att varje dag komma till hallen med känslan att man vill gå framåt och utvecklas både som grupp och som spelare. Lennart Petrell Lagkapten

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Förra säsongen avslutades med bronsfest för IFK då lagkaptene­n Lennart Petrell sköt segermålet i bronsmatch­en mot TPS i förlängnin­gen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Förra säsongen avslutades med bronsfest för IFK då lagkaptene­n Lennart Petrell sköt segermålet i bronsmatch­en mot TPS i förlängnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland