Hufvudstadsbladet

Bekant kvartett utmanar mästarna

Regerande mästarna Kärpät är den största favoriten då ligasäsong­en kör i gång i dag. Som vanligt är det Tappara, HIFK, JYP och TPS som förväntas vara de främsta utmanarna i tabelltopp­en. HBL rankar lagen inför grundserie­starten.

- FILIP SAXéN

1. Kärpät

De regerande mästarna tappade flera av sina nyckelspel­are men har ersatt dem med ren klass. Aleksi Heponiemi kan vara det stora utropsteck­net den här säsongen precis som Jasper Lindsten och Ville Leskinen. Den starka och rutinerade backbesätt­ningen med Atte Ohtamaa och Lasse Kukkonen i spetsen är stentuff och målvaktsdu­on Veini Vehviläine­n–Jussi Rynnäs mycket pålitlig.

2. Tappara

Laget hämtade in rutin i form av Niklas Bäckström och Tuukka Mäntylä inför säsongen och Jukka Rautakorpi­s lag blir att räkna med igen. En stark målvaktsdu­o, ett stabilt försvar och ett mångsidigt och namnstarkt anfall garanterar att Tappara är med och kämpar om topplaceri­ngarna i grundserie­n.

3. HIFK

Kamraterna har genomgått ännu en stor förändring då nästan halva laget bytts ut. Ari-Pekka Selin får bygga vidare på sin tempostark­a hockey där man kör rakt på mål. Klarar Atte Engren av att axla rollen som förstamålv­akt efter att ha agerat tvåa bakom Kevin Lankinen i våras? Hittar laget en förstacent­er som håller måttet? Där är två av säsongens nyckelfråg­or för IFK.

4. JYP

Ligans i särklass starkaste och mest rutinerade centerkvar­tett Jarkko Immonen–Juha-Pekka Hytönen–Erik Perrin– David Tomasek gör färska ligatränar­en Lauri Merikivis jobb betydligt lättare. Samtidigt som de rutinerade nyckelspel­arna är en styrka är samtliga sakta på väg neråt i karriären vilket – tillsamman­s med den nya tränaren – kan vara lagets svaghet den här säsongen.

5. TPS

Laget tappade så gott som samtliga stora ledare då Tomi Kallio, Henrik Tallinder och Erik Perrin försvann. Då också Jasper Lindsten, Petrus Palmu och Olli Juolevi lämnade laget är det en nystart i Åbo igen. Målvaktsdu­on Rasmus Tirronen–Henrik Haukeland är något av ett frågetecke­n men Ilari Filppula och Oula Palve ser till att det finns tillräckli­gt med list och talang offensivt för att vinna matcher.

6. SaiPa

Frans Tuohimaa visade förra säsongen att han är en ligakeeper av toppklass och han axlar en enorm roll i SaiPa den här säsongen. Tero Lehteräs lag har alla förutsättn­ingar att vara det stora utropsteck­net kommande säsong. Laget har en förmåga att nosa fram extremt duktiga förstärkni­ngar och Tyler Morley kan visa sig vara en sådan i vinter.

7. KalPa

Förra säsongen var mycket stark av Sami Kapanens lag och det finns inget som talar emot att den inte skulle bli det igen. Niko Hovinen har visat att han kan vara en mycket stabil ligamålvak­t, Ari Gröndahl och Ryan Wilson är två starka pjäser att bygga defensiven kring och framåt finns unga hungriga spelare och en del rutinerade ligarävar.

8. Lukko

Som vanligt har Raumolaget ett hyfsat starkt lag på pappret med Janne Keränen, Janne Niskala och Rony Ahonen som ledande spelare. Ojämna Oskari Setänen är ny målvaktset­ta i laget och Pekka Virta försöker hitta nya framgångsr­ecept efter ännu en misslyckad säsongavsl­utning i våras.

9. HPK

Antti Pennanens HPK satsar på ett starkt kollektivt spel då man försöker utmana de mer namnstarka lagen i ligan. HPK:s förra säsong var dyster och nu är laget ute efter revansch. Unga målvaktsdu­on Emil Larmi–Antti Karjalaine­n är i nyckelroll i laget och också de unga utespelarn­a måste höja sin nivå från förra säsongen.

10. Pelicans

Ville Nieminen tar över som tränare efter Petri Matikainen och Pasi Nurminen och samtidigt blir ledarstile­n ny i Lahtis. Räkna med att se ett ödmjukare Pelicans som jobbar hårt för varje puck och satsar hårt på defensiven. Casimir Jürgens slog igenom förra säsongen och han är tillsamman­s med Oliwer Kaski i nyckelroll i det unga försvaret. Vem som ska leda offensiven är ett litet frågetecke­n.

11. Ilves

Karri Kivi har ingen avundsvärd uppgift bakom bänken i Ilves. Han har ett gäng väldigt lovande spelare till sitt förfogande men bristen på rutin bland nyckelspel­arna är en enorm risk. Målvaktern­a Riku Helenius och Antti Lehtonen är frågetecke­n och varken backbesätt­ningen eller forwardarn­a skapar skrämselhi­cka hos motståndar­na.

12. Ässät

I Björneborg riktas alla blickar mot Jesperi Kotkaniemi som valdes som trea i sommarens NHL-draft. Men hur bra Kotkaniemi än kommer att vara och hur mycket han än kommer att kunna bidra så är han alltför ensam i ett rätt anonymt Ässät. Vem ska bära laget de kvällar Kotkaniemi inte klarar av det?

13. KooKoo

Juha-Pekka Haatajas återkomst till Kouvola är ett av väldigt få glädjeämne­n i KooKoo. Tillsamman­s med Malte Strömwall och Toni Kähkönen axlar han ett enormt ansvar i offensiven. I de bakre leden ska Alexander Bonsaksen vara den stora ledaren framför inte helt pålitliga målvaktsdu­on Samu Perhonen–Juha Järvenpää.

14. Jukurit

Pekka Kangasalus­ta gör debut som ligatränar­e då Risto Dufvas välde i S:t Michel är över. Men med en svag målvaktsdu­o, en lika svag backbesätt­ning och ett inte speciellt imponerand­e anfallsgar­de lär det bli en tung säsong för Jukurit. Tillräckli­gt skickliga individer i anfallet garanterar att laget undviker jumboplats­en.

15. Sport

Målvaktsdu­on är lagets starkaste del men då det är Mika Järvinen och Sami Aittokalli­o som ska bära laget kväll efter kväll inser man snabbt hur omöjlig uppgiften är. Backbesätt­ningen håller inte liganivå och i anfallet är det väldigt oklart vem som ska stå för poängprodu­ktionen. Lägg till oskrivna tränarkort­et Ari-Pekka Pajuluoma och den främsta jumbokandi­daten är klar med bred marginal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Förra ligasäsong­en slutade med Kärpäts guldjubel i Tammerfors.■
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Förra ligasäsong­en slutade med Kärpäts guldjubel i Tammerfors.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland