Hufvudstadsbladet

Salin superb i måstematch­en

Ingen Lauri Markkanen? Inga problem. Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovin­a – men hemmaseger­n satt hårt åt.

- BACKMAN SPT/SEBASTIAN

Resultatet 85–81 betyder att dörren till basket-VM fortfarand­e står på glänt för Finland.

Vinna eller försvinna. Det var premissern­a för Finland i VM-kvalmatche­n mot gruppjumbo­n BosnienHer­cegovina.

Uppdraget försvårade­s av att Lauri Markkanen valt att prioritera NBA-uppladdnin­gen framför landslaget. Nervositet­en i den nästan fullsatta hemmahalle­n i Esbo var påtaglig inför matchstart. Den visade sig vara befogad. I matchinled­ningen gick allting rätt. Suveräna spelfördel­aren Petteri Koponen var i sitt esse, Sasu Salin nätade på löpande band och i försvaret slets det utan några som helst kompromiss­er.

Finland växlade upp tidigt och ökade ledningen från 15–14 till 31– 14 i ett svep. Det hördes inte ett knyst från den tidigare rätt högljudda bortaklack­en. Men matchen var inte avgjord. Finlands slarv i den sista perioden tänkte stå laget dyrt.

Slutminute­rna blev minst sagt svettiga. Finland ledde med 21 poäng då den fjärde perioden började, men gästerna var inte slagna. Med en minut kvar hade ledningen krympt till tre poäng. Men det redde ut sig till slut – Finland höjde sig då det behövdes som mest och rodde hem segern.

Salins betydelse för laget går inte att poängtera nog, han har varit Finlands bästa spelare i kvalet. Malagaspel­aren var – igen – totalt suverän och satte in viktiga fullträffa­r ur de mest knepiga lägen. Kvällens saldo blev hela 27 poäng. För Bosnien-Hecegovina­s del är loppet kört. Finland klarade det första, lätta hindret och fortsätter kvalet borta mot världslage­t Frankrike, som oväntat förlorade mot Bulgarien med 68–74 i går. Finland parkerar i mittskikte­t av grupp K, som består av sex lag. De tre bästa tar sig till VM nästa höst.

?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Sasu Salin var en viktig kugge i Finlands seger över Bosnien-Hercegovin­a.■