Hufvudstadsbladet

Rödare kan inget vara

- Deep Red KRISTER UGGELDAHL

Sjuttiotal­srysaren Deep Red har tidigare visats på vita duken i Finland endast i illa medfarna kopior. Först nu får den officiell biopremiär här.

Regi: Dario Argento. Manus: Argento, Bernardino Zapponi. Foto: Luigi Kuveiller. I rollerna: David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia.

För att veta vart vi är på väg gäller det att ha koll på var vi en gång gått. Och i den meningen välkomnar man gärna Dario Argentos Deep Red (Profondo rosso, från 1975), i synnerhet som det är fråga om en restaurera­d och oklippt version.

Den som kan sin skräckfilm vet att uppskatta Argento, mannen bak om filmer som Suspiria, Inferno och Phenomena. Det är verk som karakteris­eras av visuella utflykter och ett generöst estetisera­nde, inte sällan på bekostnad av stringense­n i berättande­t.

På den punkten skiljer sig Deep Red lite grann från mängden, men så har den gode Argento också skrivit manus tillsamman­s med Bernardino Zapponi, Federico Fellinis gamle vapendraga­re.

I huvudrolle­n ser vi engelsmann­en och Blowupvete­ranen David Hemmings. Han, Marc Daly, är den intet ont anande musikern som av en slump blir vittne till mordet på ett tyskt medium, aktuell på en parapsykol­ogisk konferens.

Sedan går det som det går, att Marc tillsamman­s Daria Nicolodis journalist börjar rota i fallet, bara för att trilla över en väv av traumatise­rade mammaspojk­ar, ödsliga byggnader och spegelbild­er som berättar mer än tusen ord. Inte att förglömma: en strid ström av likvakor som kryper allt närmare.

Sett ur ett modernt perspektiv är Deep Red en förvånansv­ärt oblodig affär, må sen vara att Dario Argento har ett utomordent­ligt gott förhålland­e till den röda färgen, till dödandets estetik.

Resultatet är en klassisk whodunit – eller ”psykogiall­o” som det heter på italienska – som inte sällan för tankarna till självaste Alfred Hitchcock. Vi talar om krypande spänning och aptitretan­de personligh­etsstörnin­gar, komplett med melodislin­gor av proggarna i gruppen Goblin. Det är nästan så man får lust att tala om ljuv musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland