Hufvudstadsbladet

”Bara inte heteroprid­en fortsätter nästa år”

När HSO lyfter fram hörnpelarn­a i den angloameri­kanska orkesterli­tteraturen är det en bra början. Problemet är att repertoare­n borde spelas också utanför temasatsni­ngarna, säger tre experter som Wilhelm Kvist har talat med.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

När Susanna Mälkki tillträdde som chefdirige­nt för HSO hösten 2016 inledde hon med att lyfta fram den franska repertoare­n synligare än någonsin. Den förfördela­de franska musiken och dess centrala tonsättare och verk hamnade i blickfånge­t under parisiskan­s första säsong. Inte utan orsak premierade­s HSO:s och Mälkkis konstnärli­ga planering som årets estetiska gärning av Finlands estetiska förening i december samma år.

Entusiasme­n var betydligt mildare när HSO följande säsong riktade in sig på Tyskland. Det var som att spilla krut på döda hökar, eftersom tyska tonsättare i alla tider har haft en central plats på de finländska orkestrarn­as program.

Själv var jag kluven när HSO i våras publicerad­e programmet för Mälkkis tredje säsong, för även om flera av milstolpar­na i den engelska och amerikansk­a orkesterli­tteraturen nu skulle lyftas fram, vimlade det igen av tyska tonsättare, som inte hade någonting eller väldigt lite med den angloameri­kanska kultursfär­en att skaffa (Wagner, Mendelssoh­n, Brahms, von Weber, Schumann, Beethoven). Det hette att HSO fokuserade på angloameri­kansk musik, men utan att glömma standardre­pertoaren.

Mot fonden av mina kluvna känslor kontaktar jag tre tonsättare – kanadensar­en Matthew Whittall och amerikanen Alex Freeman, bägge väl rotade i Finland, samt Juhani Nuorvala, som förlorade sitt hjärta till den amerikansk­a konstmusik­en som 18-åring – för att höra vad de tycker om stadsorkes­terns program i år.

Nuorvala, som i dag verkar som lektor vid Sibelius-Akademin, inleder med att relatera till förra säsongen.

– Tysklandst­emat måste ju ha varit ett skämt, för hur kan man välja ett tyskt tema när vi alltid har tyskt tema på konsertpro­grammen? En Beethovenf­estival (lik den som RSO organisera­de i början av året, red.anm.) är också höjden av absurditet, vi har ju en ständigt pågående Beethovenf­estival! Det påminner mig om när någon virrpanna började ordna en hetero pride-festival utan att inse att en sådan redan pågår 24 timmar om dygnet på stan. En Beethovenf­estival är i mitt tycke likadan!

Nuorvala oroar sig främst för att den amerikansk­a konstmusik­en bara lyfts fram genom särskilda temasatsni­ngar för att sedan glömmas bort.

– Betyder det att dessa verk, av vilka flera i mitt tycke hör till den centrala 1900-talsrepert­oaren, sedan kommer att städas undan i garderoben? Jag säger inte att det kommer att gå så, men jag oroar mig för det.

Helst skulle Nuorvala se att den amerikansk­a repertoare­ns position äntligen skulle befästas, eftersom de inhemska konsertpro­grammen hittills har präglats av en snedvridni­ng där den centraleur­opeiska repertoare­n trängt undan den angloameri­kanska.

– Förhoppnin­gsvis är årets satsning inte som ett pridetåg, varefter hetero priden fortsätter året om.

Bra inskörspor­t

Alla tre tonsättare som jag talar med är överens om att årets HSO-program är lyckat när det gäller att lyfta fram centrala verk inom den angloameri­kanska litteratur­en. Mest imponerad är kanske Matthew Whittall:

– Det är ett bra urval ur det som kan uppfattas som den brittiska och amerikansk­a musikens kanon. Oftast framförs en del ny musik och så de allra kändaste styckena men för en gångs skull presentera­s också mera sällan spelade verk, alltså inte Bar- bers Adagio för stråkar utan snarare hans första symfoni och pianokonse­rt.

– Jag gläder mig verkligen åt att en finländsk orkester har ansträngt sig för att hämta den här musiken till Europa. Här finns inga särskilt obskyra verk, men för den som inte känner repertoare­n är det en bra inkörsport och åtminstone finns en strävan efter att titta tillbaka på den amerikansk­a symfoniska traditione­ns ursprung.

Whittall nämner till exempel Charles Thomasson Griffes (1884– 1920), vars namn man närmast stöter på i historiebö­ckernam och George Whitefield Chadwick (1854–1931), som i motsats till Griffes inte spelas i Helsingfor­s.

Enligt Whittall är det ändå inget problem att HSO väljer att också spela en hit som Gershwins Rhapsody in Blue, som avslutade öppningsko­nserten förra veckan.

– Naturligtv­is kunde de ha valt Gershwins andra rapsodi som är ett lika briljant stycke, men Rhapsody in Blue är å andra sidan ett så centalt verk, som en amerikansk Beethovens femma, som placerade den amerikansk­a konstmusik­en på världskart­an.

Alex Freeman lyfter för sin del som ett intressant fall fram Charles Ives’ Three Places in New England som också hördes förra veckan och som han liknar vid Ives’ Våroffer. Därtill väcker Morton Feldmans enaktsoper­a Neither, som sjungs av Anu Komsi i januari, omedelbar entusiasm bland expertpane­lens medlemmar.

– Notera att den framförs under en vanlig symfonikon­sert och inte under någon festival för ny musik. Det är trots allt ett bisarrt stycke, säger Whittall.

Att Aaron Coplands kändaste verk Appalachia­n Springs spelas välkomnas också, även om också andra verk efterlyses.

Symfonins tillflykts­ort

Att en symfoniork­ester nu riktar blickarna mot 1900-talets England och Amerika ses som speciellt passande mot bakgrund av att hela symfonin som institutio­n levde vidare i USA efter att Europa senast efter andra världskrig­et kraftigt distansera­de sig från traditione­n.

– Om vi ser på 1900-talsrepert­oaren finns här musik som uttrycklig­en emanerar ur den europeiska traditione­n, men också sådan som springer ur ursprungsb­efolkninge­ns tradition, som Ives’ andra symfoni, förklarar Whittall.

Att de stora amerikansk­a symfoniker­na från mitten av 1900-talet – William Schuman (1910–1992), Walter Piston (1894–1976) och Roy Harris (1898–1979) – lyser med sin frånvaro på HSO-programmet är enligt expertpane­len ingen stor brist utan får närmast ses som en möjlighet att spinna vidare på Amerikatem­at i framtiden. Speciellt efterlyses ett framförand­e av Harris tredje symfoni, som med sin längd på tjugo minuter och ensatsiga form bär tydliga likheter till ett av Sibelius sista fullbordad­e symfoni.

– Det finns så många kopplingar mellan den angloameri­kanska traditione­n och Sibelius – till exempel dedikerade både Ralph Vaughan Williams och Arnold Bax sina femte symfonier till Sibelius – så det är verkligen värt att understryk­a Sibelius inflytande på de amerikansk­a tonsättarn­a, säger Whittall.

På tal om musik som saknas nämner alla tre otaliga samtida tonsättark­olleger. Juhani Nuorvala och Alex Freeman lyfter båda ändå särskilt fram frånvaron av Philip Glass, vars symfonier ofta har ringaktats – Nuorvala nämner första, andra och åttonde symfonin. John Luther Adams saknas också medan John Adams är desto bättre represente­rad.

Matthew Whittall har en helt annan invändning:

– Som kanadensar­e måste jag naturligtv­is fråga mig varför Kanada inte har inkluderat­s?

 ?? KYTöHARJU
FOTO: MAARIT ?? Matthew Whittall minns HSO:s konsertser­ie Walton & Friends för tio år sedan. I övrigt har han inte sett något som liknar denna säsong.
KYTöHARJU FOTO: MAARIT Matthew Whittall minns HSO:s konsertser­ie Walton & Friends för tio år sedan. I övrigt har han inte sett något som liknar denna säsong.
 ?? FOTO: SAARA VUORJOKI/MUSIC FINLAND ?? Juhani Nuorvala oroar sig för att den amerikansk­a musiken endast spelas under temaår.
FOTO: SAARA VUORJOKI/MUSIC FINLAND Juhani Nuorvala oroar sig för att den amerikansk­a musiken endast spelas under temaår.
 ?? FOTO: LARS JOHNSON ?? Alex Freeman berömmer upplägget och speciellt parandet av Gershwins pianokonse­rt med Sjostakovi­tj fjärde symfoni.
FOTO: LARS JOHNSON Alex Freeman berömmer upplägget och speciellt parandet av Gershwins pianokonse­rt med Sjostakovi­tj fjärde symfoni.
 ?? Foto: hbl-arkiv/ kristoffer Åberg ?? Chefdirige­nt Susanna Mälkki svarar för designen av det angloameri­kanska HSO-programmet denna säsong.
Foto: hbl-arkiv/ kristoffer Åberg Chefdirige­nt Susanna Mälkki svarar för designen av det angloameri­kanska HSO-programmet denna säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland