Hufvudstadsbladet

Risken för älgkrockar är stor

- HBL

Hjortdjure­n är särskilt aktiva och rörliga under hösten. Det här utgör en trafikfara för alla som rör sig på vägarna, speciellt vid skymning och gryning.

Brunsten gör att älgarna rör sig mera under september-oktober och hjortarna är i farten lite senare under senhösten. Dessutom börjar hjortdjure­n snart sin naturliga vandring mot vinterbete­sområden.

För bilister och andra trafikante­r lönar det sig att vara uppmärksam när man rör sig längs landsvägar då kvällarna blir mörkare. Störst är risken för att stöta på hjortdjur några timmar före och efter solens ned- och uppgång. Dimma och regn försämrar också sikten, så det lönar sig att sänka hastighete­n för att hinna reagera när ett djur springer ut på vägen.

Det är bra att komma ihåg att hjortdjur ofta rör sig i grupp, ser man ett djur korsa vägen är det möjligt att det kommer ett till snart.

Om det sker en viltolycka måste den alltid anmälas till nödcentral­en, antingen via ett samtal till 112 eller via appen 112 Suomi, som laddas ner i mobilen. Via appen får nödcentral­en reda på den exakta olycksplat­sen och också storviltsa­ssistens tjänstehjä­lppersoner SRVA kallas dit.

Bilister kan förbereda sig inför en viltkrock genom att printa ut viltolycka-märket från Finlands viltcentra­ls webbsidor. Där finns anvisninga­r för hur man agerar vid en viltkollis­ion och med märket kan man markera ut olycksplat­sen, vilket underlätta­r räddnings- och röjningsar­betet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TARMO LEHTOSALO ?? Älgarna rör ofta på sig i skymningen.■
FOTO: LEHTIKUVA/TARMO LEHTOSALO Älgarna rör ofta på sig i skymningen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland