Hufvudstadsbladet

Det måste vara asperger

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ I dag finns en mängd neuropsyki­atriska diagnoser som förklarar olika funktionsp­roblem som människor kan ha i sitt liv. Det här är säkert på både gott och ont. En diagnos kan ge en förklaring till de svårighete­r man har och göra att man förstår sig själv bättre. Men en diagnos kan också kännas som en stämpel och en belastning, särskilt om man inte känner igen sig i den.

Det senare gäller för Odette som fick fyra diagnoser som tolvåring: förutom adhd, dyslexi och Tourettes syndrom även Aspergers syndrom. Det är den senare, som är ett tillstånd på autismspek­trumet, som hon aldrig känt igen sig i, däremot har omgivninge­n och särskilt hennes familj sett henne genom det filtret. De har förklarat hennes personligh­et, beteende och problem utifrån den diagnosen.

Filmaren Marie Lundberg har följt Odette fram till att hon, efter att ha levt med en beskrivnin­g av sig själv som skavt i åtta år, inleder en utredning för att få en ny bedömning. Utredninge­n gjordes en gång i tiden för att Odette var ett stökigt barn och en utmaning för sin mamma som även själv har en diagnos. ”Hela vår släkt har adhd”, säger Odette flera gånger i dokumentär­en, och det är inte heller den diagnosen hon ifrågasätt­er. Däremot har hon svårt att som en hypersocia­l och utåtriktad människa

En fråga som dokumentär­en också väcker är i vilken mån besvärligh­et är något som alltid kan och bör etikettera­s med diagnoser.

känna igen sig i en diagnos enligt vilken hon borde vilja hålla sig för sig själv, kräva bestämda rutiner och vara passionera­t engagerad i ett särintress­e. En fråga som dokumentär­en också väcker är i vilken mån besvärligh­et är något som alltid kan och bör etikettera­s med diagnoser. Kanske kan människors beteende förklaras på andra sätt än med neuropsyki­atri.

Det är en dokumentär som pekar på riskerna med att se en människa som blott sin diagnos, i synnerhet om den det gäller inte känner igen sig i vare sig diagnosen eller känner sig sedd som den hon är av sin omgivning. Det är också en dokumentär om en problemati­sk mor- och dotter-relation som gick snett från början, och som det nu när båda är vuxna gäller att försöka reparera. Yle Fem 18.30, repris måndag 15.25

 ?? FOTO: ALMA LINDER ?? ■Tjugoåriga Odette har aldrig känt igen sig i den Aspergerdi­agnos hon fick som tolvåring.
FOTO: ALMA LINDER ■Tjugoåriga Odette har aldrig känt igen sig i den Aspergerdi­agnos hon fick som tolvåring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland