Hufvudstadsbladet

Terapi inget tabu

Nelonen 20.00

- HBL

■ Artisten Ellinoora inleder sin dag med att för första gången berätta om bakgrunden till låten Elefantin paino.

– Jag har fått många frågor om vad den handlar om. Jag har inte velat svara, eftersom jag känner att låtens fokus då blir fel. Nu då jag funderat över att berätta är det här kanske den rätta platsen att öppna sig, säger Ellinoora.

– Det höll på att gå dåligt för min pappa 2002, hans liv höll på att ta slut, säger hon och minnet får henne att gråta.

– Jag var fortfarand­e ganska liten då. Jag förstod inte helt vad det handlade om, men jag förstod att något hade förändrats. Då den som man tänkt är starkt plötsligt är väldigt skör kastas rollerna om.

Ellinoora talar även öppet om sina psykiska problem. Hon beskriver att gå i terapi som en befriande erfarenhet.

– Det har varit bra att gå igenom saker och bra att någon som är profession­ell lyssnat, att det inte bara skett i det egna huvudet. Det egna huvudet kan vara mycket strängt. Det borde inte vara tabu att gå i terapi. Det är ett bra sätt att reda upp i skallen, säger hon.

De tunga erfarenhet­erna har gjort Ellinoora starkare.

– Om jag skulle förändra alla de saker som gått åt skogen och rent konkret gjort ont, skulle jag vara en helt annan typ. Om allt varit lugnt.

Under inspelning­en av programmet drabbades Ellinoora av en smärtsam ögoninfekt­ion. På grund av infektione­n kunde hon inte använda mascara eller ögonpenna.

– Sångerna är ändå grejen, och det att jag förmår vara öppen, inte hur mina ögon ser ut eller om jag har megaögonfr­ansar eller inte.

Under Ellinooras dag diskuteras också hur kvinnor behandlas i musikbrans­chen.

– Om du är en ung kvinna så antas det på möten och då avtal ska underteckn­as att du är en flicksnärt­a, det är utgångsläg­et, instämmer Anne Mattila.

 ?? FOTO: PETRI AHO ?? Att gå i terapi borde inte vara tabu, anser Ellinoora.
FOTO: PETRI AHO Att gå i terapi borde inte vara tabu, anser Ellinoora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland