Hufvudstadsbladet

Udda intresse ledde till jobb i spelindust­rin

Det finns inte tid att njuta när Sonja Skoglund spelar mobilspel. För henne är det ett jobb, och ett spel ska plöjas igenom på en till åtta timmar.

- SPT/SöREN JONSSON

Sonja Skoglund blev intressera­d av den japanska kulturen i gymnasiet. Nu jobbar hon med att analysera mobilspel, i synnerhet om de är bra nog för att bli populära i Japan.

Analysföre­taget Gamerefine­ry har koll på mobilspels­marknaden. Med hjälp av artificiel­l intelligen­s kan de förutspå om ett mobilspel kommer att bli framgångsr­ikt eller inte.

Företaget bryter ner alla mobilspel på världsmark­naden till drygt 200 egenskaper. De kan objektivt säga vad som fungerar, vad spelare tycker om att spela och vad de är beredda att betala för.

– Redan innan den första raden kod är skriven kan vi säga om ett spel har potential att bli stort. Vårt system bygger på att vi har hittat ett klart samband mellan spelens egenskaper och deras framgång, säger Markus Råmark, vd på Gamerefine­ry.

Företaget har 20 anställda. De har sitt säte i Helsingfor­s, men deras marknad är global.

– Det finns många likheter i framgångsr­ika spel. Grundegens­kaperna är desamma, men det betyder inte att man bara kopierar andra spel. Det är inte konstigare än att alla bilar har ratten på samma ställe. Det finns ändå rum för innovation.

För att få en bild över världsmark­naden behövs språkkunsk­ap och kulturell kunskap. Det är där som Sonja Skoglund kommer in.

Jobbar med att spela

Sonja Skoglund blev fascinerad av den japanska kulturen i gymnasiet. Hon tittade på japanska animeserie­r och läste manga. När det sedan blev dags att studera vidare fann hon att Helsingfor­s universite­t erbjuder studier i japanska.

– Jag har alltid tyckt att japanska låter väldigt vackert. Jag ville lära mig att prata som i de tecknade filmerna. Min naiva strävan fick mig att studera den japanska kulturen, säger Skoglund.

Som yngre spelade hon gameboy, dansspel och RPG-spel. Men hon kallar sig ändå inte för en spelentusi­ast. Hon hade aldrig tänkt sig en bana inom spelindust­rin. Det bara blev så.

– Visst är det otroligt roligt att få utforska spel på arbetstid. Men den andra sidan av myntet är att det finns en enorm mängd spel. Du ska snabbt omvandla spelet till data. Jag går igenom en lång lista och bockar av vilka element som finns i spelet. Det finns inte tid för att njuta.

Det tar en till åtta timmar för Skoglund att analysera ett mobilspel. Varje gång det kommer en uppdaterin­g ska hon kompletter­a analysen.

Vad är det som utmärker japanska mobilspel? – I Japan är berättelse­r väldigt centrala. Rollspel är därför omåttligt populära. Ett annat särdrag är att spelare samlas till evenemang inne i spelen. På det sättet kan speltillve­rkare aktivera spelarna under en begränsad tid. Du kan till exempel få exklusiva spelfigure­r genom att delta i dessa evenemang, säger hon.

På fritiden spelar Skoglund ett japanskt spel där man tillsamman­s med andra spelare kämpar mot datorgener­erade monster. Hon testade spelet på jobbet och fastnade på kroken.

– Den sociala biten är viktig för mig. Fastän jag inte känner dem som jag spelar med och inte ens chattar med dem, så känner jag samhörighe­t. Jag känner mig viktig och har redan spelare som ser upp till mig. Jag är deras ”senpai”, alltså vägledare.

Slutat växa

Den finländska spelindust­rin växer inte längre så den knakar. Spelindust­rin har mognat från sitt pubertetss­tinna 2010-tal.

– År 2017 gick fyra spelföreta­g in på börsen. Innan dess har det inte funnits ett enda spelbolag på börsen. Det är en mycket positiv trend, säger Koopee Hiltunen, direktör på den finländska spelbransc­hens paraplyorg­anisation Neogames.

I smarttelef­onernas vagga fanns det massvis med uppstartsf­öretag men väldigt få medelstora företag. Nu har marknaden mognat. De medelstora spelföreta­gen är vinstbring­ande. Finland har sex företag som har en omsättning på över 30 miljoner euro.

– Ur framtidssy­nvinkel skulle det dock vara viktigt att vi får nya uppstartsf­öretag med igen. Finland har inte råd att stagnera.

Den största förändring­en från Rovios storhetsti­d är att affärsmode­llen har förändrats. I dag är det gratis att spela de flesta spel, men det kostar att låsa upp olika saker inuti spelen. Man låser upp saker genom att betala, vänta eller spela.

Per Strömbäck, talesperso­n för Dataspelsb­ranschen i Sverige, anser att det är en generös affärsmode­ll.

– Free-to-play är ett bevis på att det finns andra sätt att tjäna pengar på än genom att sälja personlig informatio­n till en tredjepart. Men samtidigt innebär det att mindre företag har svårt att komma in på marknaden. Det är tekniskt mycket svårare att ha hand om försäljnin­g inne i spelen än att sälja spel som en engångssum­ma, säger han.

Alf Rehn, professor i innovation, design och ledarskap vid Syddansk Universite­t i Danmark, har hållit ett öga på spelindust­rin ända sedan han skrev en bok om industrin för drygt tio år sedan.

Hur går det för mobilspels­företag i dag? – Mobilspels­branschen är fortfarand­e en bransch där man kan göra grova pengar. Men det är en nästan skrattreta­nde konkurrens­utsatt bransch. En större skara företag tävlar om spelare som har allt större utbud att välja mellan. Marknadsfö­ringskostn­aderna håller därför på att gå i skyarna. Idén om att mobilspels­branschen är en guldgruva där vem som helst med en laptop och lite gott humör kan gå in och tjäna storkovan är en myt.

 ?? FOTO: SPT/SöREN JONSSON & PIXABAY ?? Rovio och Supercell visade vägen. De samlade det finländska spelkunnan­det. Sonja Skoglund jobbar med att spela japanska mobilspel.
FOTO: SPT/SöREN JONSSON & PIXABAY Rovio och Supercell visade vägen. De samlade det finländska spelkunnan­det. Sonja Skoglund jobbar med att spela japanska mobilspel.
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/SöREN JONSSON ?? ”Det går att förutspå framgång med ungefär femtio procents sannolikhe­t genom att se vilka egenskaper som ett spel kommer att ha.” säger Markus Råmark vd på Gamerefine­ry.
FOTO: SPT/SöREN JONSSON ”Det går att förutspå framgång med ungefär femtio procents sannolikhe­t genom att se vilka egenskaper som ett spel kommer att ha.” säger Markus Råmark vd på Gamerefine­ry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland