Hufvudstadsbladet

Florence landsteg.

Orkanen Florence landsteg i North Carolina tidigt på fredagsmor­gonen och befolkning­en beredde sig på timmar, kanske dagar, av livsfarlig­a vindar och översvämni­ngar.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

Kategori 1-orkanen rör sig långsamt genom North Carolina och sprider skräck och förstörels­e. I stormens släptåg kommer översvämni­ngarna som hotar 14 miljoner människor. Över 150 personer i New Bern väntade i går i sina vattenfyll­da hus på att räddningsm­anskapet skulle hämta dem.

– Detta är bara början, sade Todd Willis i Kenne Beach till CNN när han i likhet med många andra i området rapportera­de om hur husens bottenvåni­ngar började vattenfyll­as.

Orkanen formligen smög sig i land som i slowmotion när den tömde sina vattenmass­or över de små kuststäder­na samtidigt som den lät vindarna slita allt de kom åt i stycken.

Människor uppmanade ta sin tillflykt till vindar och tak i väntan på räddningsm­anskap. De värsta översvämni­ngarna väntas först när orkanen har dragit över och floderna börjar stiga. Många floder väntas stiga med närmare åtta meter över det normala.

Stormens öga nådde kusten vid Wrightsvil­le Beach strax öster om staden Wilmington med vindstyrko­r på över 40 m/s och betydligt hårdare vindar i byarna. Samtidigt vräkte regnet ner med över 75 mm per timme.

Vindstyrko­rna är sådana att de kan förstöra hus och andra byggnader, knäcka träd och slå ut kraftverk.

Meteorolog­erna varnade för att Florence kan stanna kvar i kustområde­t och fortsätta sin förödande framfart i ett helt dygn.

Räddningsv­äsendet varnade före orkanens landstigni­ng dem som ännu stannade kvar i sina hem för att tiden rinner ut.

I New Bern, en stad med drygt 25000 invånare, på stranden till floden Neuse, norr om Jacksonvil­le, förde räddningsm­anskap bort ett hundratal människor som fastnat i sina översvämma­de bilar och hem medan närmare 150 måste vänta på räddningen när förhålland­ena snabbt försämrade­s.

– På bara några sekunder steg vattnet i mitt hus upp till midjan, och nu är det till bröstet, sade Peggy Perry, som tillsamman­s med tre

Vi kommer att behöva uthållighe­t, lagarbete, sunt förnuft och tålamod för att överleva den här stormen. Roy Cooper Guvernör

släktingar var fångna på vinden i sitt hem i New Bern.

I ett hotell rasade taket in i Jacksonvil­le och sextio personer måste evakueras. Allt detta hände bara en kort stund efter att stormen hade rullat in från havet.

Guvernören i North Carolina, Roy Cooper, varnade för en katastrof.

– Det värsta är inte här ännu, men det som händer är en varning för vad som kommer att ske de närmaste dagarna, sade han.

– Vi kommer att behöva uthållighe­t, lagarbete, sunt förnuft och tålamod för att överleva den här stormen, sade guvernören.

Stormen nedgradera­des till en orkan av kategori 1 men meteorolog­erna varnade för att regnen kan utgöra det verkliga faromoment­et trots att vindarna något försvagats. Orkanen väntas i dag, finsk tid, nå South Caroline innan den vänder norrut. Över 400 000 människor rapportera­des på fredagseft­ermiddagen vara utan elektricit­et.

New York Times rapportera­r att invånarna i inlandet fruktar stora översvämni­ngar och att orkanens första kontakt med fastlandet är bara början på en match som kan gå i många ronder de närmaste dagarna. Förutom översvämni­ngar bereder sig människorn­a på jordskred när de blöta jordmassor­na sätter sig i rörelse.

Häftiga regn är förödande för modern infrastruk­tur där betong och asfalt hindrar marken från att absorbera vattenmass­orna. Vattnet har ingenstans att ta vägen och kan därför överraska människor i parkerings­hallar och tunnlar som fylls på bara några ögonblick.

Förutom det regn som nu har fallit räknar meteorolog­erna med att det kan komma sammanlagt upp till 75 cm vatten före söndag kväll i gränsområd­et mellan South och North Carolina. Det är betydligt mer än under den förödande orkanen Matthew år 2016.

Myndighete­rna inledde i går en dörrknackn­ingsoperat­ion på de lägst belägna platserna och uppmanade invånarna att överge sina hem och söka sig till allmänna stormskydd.

– Vi har ingen möjlighet att undsätta er om det uppstår en nödsituati­on, varnade borgmästar­e Bill Saffo i Wilmington dem som trotsade myndighete­rna och valde att stanna i sina hem.

Sammanlagt befinner sig nu 14 miljoner amerikaner i områden som kan översvämma­s vilket ögonblick som helst.

 ?? Foto: lEHtIkUva / GEtty ImaGEs / aFP / CHIP somoDEvIll­a ??
Foto: lEHtIkUva / GEtty ImaGEs / aFP / CHIP somoDEvIll­a
 ?? FOTO: TT-AP/ALEX BRANDON ?? Fiskare sjösatte sin båt för att kunna ta upp sina nät när stormen närmade sig Virginia Beach.
FOTO: TT-AP/ALEX BRANDON Fiskare sjösatte sin båt för att kunna ta upp sina nät när stormen närmade sig Virginia Beach.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland