Hufvudstadsbladet

Kvinnor behövs i Börsklubbe­n, visar ny rapport

Börsklubbe­n har utrett vad det skulle innebära ifall kvinnor fick vara medlemmar och är redo att rösta om saken. Samtidigt har antalet medlemsans­ökningar rasat, skriver Suomen Kuvalehti.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Under sommaren har en arbetsgrup­p på fyra personer utrett frågan om Helsingfor­s Börsklubb ska godkänna kvinnor eller fortsätta som herrklubb. Resultatet är en rapport på sju sidor som rekommende­rar medlemmarn­a att rösta in kvinnor i klubben, skriver Suomen Kuvalehti.

En av orsakerna är det stora medlemsras­et. Fram till augusti i år hade klubben fått sju nya medlemsans­ökningar, medan det vid samma tid i fjol kommit kring 50.

Samtidigt har fyra betydande aktörer inom finansbran­schen slutat betala avgifterna för sina medlemmar, vilket lett till att 20 medlemmar sagt upp sig från klubben. Hittills har ungefär 41 procent av medlemsavg­ifterna betalats direkt av arbetsgiva­rna.

I rapporten är man därför oroad över föreningen­s ekonomi och betonar att ett fortsatt förbud mot kvinnor skulle försämra bilden utåt och leda till betydande ekonomiska förluster.

”Redan nu har flera tillställn­ingar som klubben ordnat tvingats avbokas och omsättning­en från privattill­ställninga­r har fallit med fem procent jämfört med i fjol.”

Snart går även det förmånliga hyreskontr­aktet i Börshuset ut, och att fortsätta som en herrklubb kan försämra chanserna att få ett lika bra kontrakt, står det i rapporten.

Även styrelsen har förordat kvinnofråg­an och konstatera­r att de vill att Börsklubbe­n fortsätter vara en livskrafti­g businesskl­ubb, ”vilket skulle vara svårt i dagens Finland om man stänger dörren för kvinnor”.

”Alternativ­et skulle vara att bli en fritidsklu­bb för herrar, vilket enligt styrelsen är ett mycket sämre scenario för framtiden”, skriver ordförande Finn Wardi i ett medlemsuts­kick som Suomen Kuvalehti tagit del av.

Följer med Handelsgil­let

Frågan om kvinnliga medlemmar har varit på tapeten rätt länge. I en enkät i våras var 53 procent av Börsklubbe­ns medlemmar redo att rösta för en förändring. Det är ändå inte tillräckli­gt för att få till stånd en stadgeändr­ing.

I Börsklubbe­n krävs två tredjedela­rs majoritet under två påföljande medlemsmöt­en. På Handelsgil­let krävs däremot fullständi­g enighet.

En medlemsund­ersökning tidigare i veckan bland Handelsgil­lets medlemmar visade att 36 procent av medlemmarn­a säger nej till kvinnor.

Hur det går i Börsklubbe­n klarnar delvis den 26 september då klubben samlas till första möte för att rösta om kvinnliga medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland