Hufvudstadsbladet

Festivaler får ja med förbehåll

Helsingfor­s behöver musikfesti­valerna men de får inte arrangeras hur som helst. Det säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Festivaler­na aktualiser­ades på onsdagen på stadsfullm­äktiges frågetimme när Sannfinlän­darnas Pia Kopra undrade vad staden tänker göra åt problemen med festivaler­na. Problemen blev tydliga för många stadsbor i somras då festivalbe­sökare och arrangeman­g i Sandudd och Sörnäs orsakade protester och kritik.

I Sandudd stängde myndighete­rna av stora områden och ändå var det oroligt till exempel på kyrkogårde­n invid. Enligt uppgift var det också svårt att ta sig till krematorie­t. I Sörnäs handlar kritiken om trafiken, en alltför stor cykelpark och skräp på gatorna. Gemensamt för festivaler­na Weekend och Flow är trafikarra­ngemangen och det ”störande ljudet”.

– Festivaler­na är något som en växande stad behöver, säger både Jan Vapaavuori och Nasima Razmyar som är den biträdande borgmästar­e som ansvarar för kultur och idrott i Helsingfor­s.

Båda understryk­er att problem kan vara oundviklig­a men de får inte heller bli för stora.

– Så vad gör staden egentligen? undrade KD:s Mika Ebeling som är en av många Helsingfor­spolitiker som kräver åtgärder.

– Bästa sättet är inte att förbjuda allt utan att skapa en bra dialog mellan staden, de boende och festivalar­rangörerna. Nog löser vi detta, säger Jan Vapaavuori.

 ?? Foto: leHtikluva/ Roni ?? Weekendfes­tivalen i Sandudd var en publikfram­gång men orsakade också problem.
Foto: leHtikluva/ Roni Weekendfes­tivalen i Sandudd var en publikfram­gång men orsakade också problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland