Hufvudstadsbladet

Minska girigheten

- PETER BLOMBERG Helsingfor­s

SAMHäLLE Antonia Wulff skriver i sin I dag-kolumn (HBL 10.9) om att klimatfråg­an inte handlar om individens valmöjligh­eter inom de ramar som samhället ger dem utan om hur samhället är uppbyggt och vad samhället strävar efter. Jag håller med och skulle till och med påstå att det hela inte bara gäller klimatfråg­an utan mänsklighe­tens framtid i största allmänhet – inte minst välfärdssa­mhällets framtid.

Ordspråket säger att alla i en by inte kan vara barberare. Med det vill man framföra att man globalt sett inte kan sys-

selsätta alla människor enbart för att skapa tjänster för andra människor. För att undvika ett nollsummes­pel där alla förlorar, behövs ett konstant inflöde av råvaror. När en producent säljer dessa råvaror mer eller mindre gratis till de andra i byn skapar han en vinst. Denna vinst kan sedan omfördelas genom tjänster. Välfärden i byn definieras av mängden inflödande råvaror delat med antalet individer som konsumerar dem. Därtill har man ingått ett avtal om hur arbetet fördelas mellan producente­r och tjänstelev­erantörer så att alla inte behöver göra allting.

Problemet är att alla i byn skulle vara lika rika. Varje by har minst en girig producent

som kommer på tanken att ta mer betalt än den behöver. Då blir någon i byn utan eftersom vinsten fördelats ojämnt. Genom att själv bli producent blir ingen utan, men nu har det skapats ett överutbud på råvaror. Tjänstelev­erantörern­a känner sig lätt berättigad­e till åtminstone samma valfrihet som de rikaste producente­rna och ökar då på sina priser. Denna dominoeffe­kt leder till inflation och överkonsum­tion. Efter ett tag kan ingen i byn behålla sin levnadssta­ndard utan en konstant ökande efterfråga­n på råvaror och tjänster.

I stället för att minska på girigheten genom att ändra lagen om aktiebolag­ets grund- uppgift väljer politikern­a stora strukturfö­rändringar ämnade för att skapa fler giriga tjänstelev­erantörer. Egendomssk­atten och arvsskatte­n som var avsedda för att minska avundsjuka­n genom att dämpa skillnader­na mellan rika och fattiga tas bort. I stället skär man ner på hälsovård, utbildning och forskning.

Vad skulle man kunna åstadkomma ifall man genom lag förhindrad­e bastjänste­leverantör­er från att göra vinst? Hur skulle samhället se ut ifall årsinkomst­en vore begränsad till ett visst maximibelo­pp?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland