Hufvudstadsbladet

Quo vadis inhemsk frilandsod­ling?

-

Det är många som drabbats av årets torka, men frilandsod­larna med sina höga produktion­skostnader har kanske drabbats hårdast av alla producente­r. I varje fall då det kommer till vem som förlorar mest pengar.

Det är dystra rapporter som kommer från frilandsod­larna runtom på SLC:s verksamhet­sområde. Odlare av lök, broccoli, blomkål och morot har kanske drabbats särskilt hårt. Enligt uppgifter till LF är skördebort­fallet upp till 75–80 procent på de här grödorna för en del odlare. Skördebort­fallet i fråga om uttrycklig­en marknadsdu­glig skörd, men det är enbart marknadsdu­glig skörd man får betalt för.

De för tillfället högre producentp­riserna på de av torkan drabbade odlingsgrö­dorna kompensera­r visserlige­n, men ändå inte på långt när för den ekonomiska katastrof som den här odlingssäs­ongen innebär. Producento­ch marknadspr­iserna är i och för sig 20–25 procent högre på till exempel broccoli och blomkål men som en frilandsod­lare uttryckte det: ”vad hjälper det när man helt enkelt inte har någonting att sälja”.

Ofta brukar handeln reagera på en motsvarand­e situation med att importera in grönsaker, rotsaker och sallat från andra närliggand­e länder, men den här gången finns det helt enkelt inte produkter att tillgå i Nordeuropa, ja nästan hela Europa har slut på trädgårdsp­rodukter.

I Sverige har handeln under den här säsongen gått producente­rna till mötes genom att tillfällig­t sänka mottagning­s- och kvalitetsk­raven på till exempel isbergssal­lat. Samtidigt ska vi producente­r ändå komma ihåg att den inhemska handeln har stor genomslags­kraft bland konsumente­rna. Redan det att handeln ger synlighet åt den här frågan, att producente­rna nu befinner sig i en exceptione­llt trängd situation, ökar medvetenhe­ten och det är viktigt.

Landsbygde­ns Folk

Staffan Björkell om att en sak som statsmakte­n kan göra är att se till att de omtalade bränsleacc­isåterbäri­ngarna verkligen blir av, att de betalas ut raskt och att de omfattar också det bränsle som frilandsod­larna använt på bevattning.

Nu handlar det om att tänka och prioritera. Går vi alltid som tidigare med budget före verksamhet, resulterar det i fortsatt nedgång för utbildning­en. Genom att fatta skolvänlig­a beslut är jag övertygad om vi kan skapa ett ”framgångs-Finland” där resultatet av vårt utbildning­ssystem är kunniga, socialt kompetenta och innovativa unga som är garanter för vår välfärd – den vi byggt upp under många år. Läraren Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd i sin kolumn.

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland