Hufvudstadsbladet

IFK påminde publiken om vårens bragd

Historien upprepade sig själv då HIFK besökte JYP i Jyväskylä. Hemmalaget var på väg mot en säker seger då IFK stod för en osannolik upphämtnin­g och tog hem segern i förlängnin­g.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Den 28 mars spelades en av de mest märkliga och underhålla­nde matcherna i vårens slutspel i Jyväskylä.

Hemmalaget JYP ledde över HIFK med 5–0 efter drygt tio minuters spel och matchen såg minst sagt avgjord ut. Efter två reducering­smål såg JYP på nytt ut att punktera matchen då man satte 6–2 halvvägs in i matchen.

Men IFK vägrade ge sig och kom till slut till 6–6 för att vinna i förlängnin­gen.

Den 14 september besökte IFK följande gång Jyväskylä och publiken på läktarna fick gnugga sina ögon extra mycket då mardrömmen från i v åras såg att upprepa sig – också om det den här gången skedde i mindre skala.

Med tre och en halv minut kvar att spela ledde hemmalaget med 3–1 och det fanns inte mycket som talade för att IFK skulle komma tillbaka in i matchen.

Men två snabba mål av Erik Thorell och Ikea Kangasniem­i förde matchen till förlängnin­g där Joonas Rask avgjorde.

– Deja vu, viskade assisteran­de tränaren Jarno Pikkaraine­n på vägen till omklädning­srummet med knuten näve.

Och det är lätt att förstå. Thorell, som inledde spurten som till slut gav en ny seger, var med i våras då laget stod för den makalösa vändningen och sade att det fanns en del liknande element och känslor då ligan körde i gång på fredagen.

– Vi hade alla en bra känsla hela tiden. Det kändes inte vid något skede att de var så mycket bättre än vi och vi trodde hela tiden på oss själva.

Kommentare­n är Thorells efter fredagens match men den hade lika väl kunnat komma ur landsmanne­n Patrik Carlssons mun efter den där märkliga kvällen i slutet av mars.

– Vi visar oerhörd styrka då vi reser oss från det där läget och in te ger oss trots att de har en rätt klar ledning på slutet.

Igen är det Thorell som talar också om samma ord kom ur Carlssons mun för snart ett halvt år sedan.

Det är lätt att förstå Pikkaraine­ns ord då han gick mot IFK:s omklädning­srum. Det är verkligen som om man upplevt det här förr.

Thorell säger ändå att laget inte hade nytta av att ha stått för vårens bragd då man igen vände klart underläge till förlängnin­gsseger i Jyväskylä.

– Njae. Vi har så många nya spelare i laget den här säsongen så det är nog ett helt nytt lag och många som inte var med då. Men det är klart att det är speciellt att göra det igen, säger han.

– Jag tycker det är väldigt starkt och tufft att göra det och speciellt att göra det här. Bortamatch­erna mot JYP är alltid svåra och att vi lyckas stå för en sådan här sak i inledninge­n av säsongen är väldigt starkt.

En av IFK:s styrklor mot slutet av förra säsongen var just att man klarade av att vända underlägen i slutet av matcherna. Matchen i JYP var exceptione­ll men samtidigt en naturlig sak då man ser till helheten. Att inleda på samma sätt då den nya säsongen kör i gång visar att det finns en styrka och en stark tro inom laget.

– Det kändes som om vi hade hyfsad kontroll över vårt spel så jag tycker nog vi kan vara nöjda med öppningsma­tchen. Det är klart att det alltid finns en massa att förbättra i början av säsongen men så ska det ju vara, säger Thorell.

– Två poäng ska vi vara nöjda med.

IFK fortsätter sin bortaturné direkt på lördagen då laget reser vidare till St: Michel. efter det väntar Vasa och Sport på tisdagen innan det äntligen blir hemmapremi­är på torsdagen då HPK besöker Ishallen.

– Det är som det är att börja med tre bortamatch­er. Men samtidigt ger det laget en bra möjlighet att vara tillsamman­s och svetsas samman, säger Thorell.

 ?? FOTO: HANNU RAINAMO ?? IFK-spelarna fick jubla i Jyväskylä då laget tog en 4–3-seger efter förlängnin­g
FOTO: HANNU RAINAMO IFK-spelarna fick jubla i Jyväskylä då laget tog en 4–3-seger efter förlängnin­g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland