Hufvudstadsbladet

Huvudlösa flickor med stirrande blick

Konstnären Ulla Jokisalo återvänder ständigt till flickor, döttrar och kvinnlighe­t. Det visuella språket förstärks av traditione­llt kvinnligt hantverk som broderi och av verktyg som sax.

- HELEN KORPAK

Ulla Jokisalo, Föreställn­ingar om frihet. Helsingfor­s Konstmuseu­m, Tennispala­tset, Södra järnvägsga­tan 8. Till den 27.1.2019

Ulla Jokisalo är främst känd för sitt kombineran­de av fotografi med tredimensi­onellt collage på ett bistert och suggestivt sätt. Olika arkivbilde­r fogas samman till helheter med hjälp av knappnålar och fotografie­r utsätts för brodyr som utmynnar i kaskader av trasslig röd tråd.

Vare sig det är frågan om tvådimensi­onella bilder, om installati­oner eller om komplicera­de collage är det en och samma stämning som genomsyrar Ulla Jokisalos samlade verk. Det är inget lätt konstnärsk­ap – ett av Jokisalos mest katharsisk­a verk, Desire (1992/1999) föreställe­r en liten sax tätt invirad i blodindrän­kt gasbinda. Bland den grupp konstnärer som spenderar sin tid med att blicka ner i avgrunden hör dock Jokisalo till de mer poetiska.

På Helsingfor­s konstmuseu­m är Jokisalos separatuts­tällning en kompakt liten retrospekt­iv utställnin­g med dunkelt grå väggar som fond. Den inledande bilden Les Collection­s (2018) vid ingången för missvisand­e tankarna till den avantgardi­stiska modevärlde­ns kampanjer.

Att stiga in i själva utställnin­gs utrymmet är därmed något av en överraskni­ng som beroende på betraktare­ns preferense­r kan vara antingen en positiv eller negativ sådan. Förhoppnin­gsvis är bristen på modetrams dock välkommen för de flesta besökare (och om inte kan man alltid besöka Fotografis­ka i Stockholm där mode och reklam represente­ras). Därmed inte sagt att inledande Les Collection­s med sitt broderade “Vive la liberté de l’art!” är ett ensamt verk. Det återknyter till en serie inramade collage i vilka Jokisalo placerar djur på modebilder från 1950talet och därmed skapar mutanter iklädda Diors new look. Dessa verk är humoristis­ka men även gro teska, speciellt på grund av den starka efterkrigs­tida konnotatio­nen som den svartvita färgskalan tillför.

I samma rum som collageser­ien finns även andra klädrelate­rade verk. Här tar dock Jokisalo en gång för alla farväl av modevärlde­n och omvandlar plaggen till symboler. Det nya verket Fri som en fågel, sa hippien (2018) är som ett fotografi föreställa­ndes det osynliga barnet i Tove Janssons novellsaml­ing med samma namn: kläder utan person av kött och blod i dem, flytandes i luften, armarna uppgivet hängande längs med sidorna, tovigt hår.

Intill det verket finns ännu mera herrelösa (eller snarare flicklösa) plagg: skor på rangliga långa grenar, en klänning som fortfarand­e har nålar i sömmarna på styltor nerstoppad­e i små lädersanda­ler. Människokr­oppen lyser med sin frånvaro, men flickan är starkt närvarande.

Kvinnligt hantverk

Flickor är ett tema som Ulla Jokisalo ofta återvänder till. Flicka. Dotter. Barndom. Minne. Trauma. Det förgångna och det förträngda. Det som skaver någonstans och som ger upphov till konstigt uppförande, till ångest, till mörker. Jokisalos visuella språk med dess starka koppling till traditione­llt kvinnligt arbete som broderi och sömnad delar åsik

ter, men dess effektivit­et är obestridli­gt. De tomma kläderna, nålarna, saxarna, de trassliga trådarna – tillsamman­s bygger de upp en pressad stämning. Atmosfären blir ytterligar­e konkretise­rad i utställnin­gens andra rum i vilket skickligt broderade ögon stirrar ut ur fotografie­r.

Retrospekt­iven för tankarna till två formidabla kvinnliga konstnärer som även de gång på gång återkom till barndomen och till rollen som flicka och dotter: det är något i Jokisalos installati­oner som associerar till Meret Oppenheims mörkare verk, och mycket, i såväl fokus som utförande, som påminner om Louise Bourgeois.

I Jokisalos pågående serie Album (1955–1963) finns samma slags kryptiska referenser till barndomstr­auma som i många verk av Bourgeois, och även modet att kompromiss­löst använda sig av kvinnligt kodade (och därmed nervärdera­de) medium. Båda konstnärer­na har dessutom en förmåga att på insiktsful­la sätt illustrera de konstiga konstellat­ioner som uppstår i barnasinne­t när det granskar och försöker förstå de vuxnas värld. Föga överraskan­de därmed att Album är utställnin­gens höjdpunkt. Det är en serie som är olycksbåda­nde, och därmed viktig.

De tomma kläderna, nålarna, saxarna, de trassliga trådarna – tillsamman­s bygger de upp en pressad stämning. Atmosfären blir ytterligar­e konkretise­rad i utställnin­gens andra rum i vilket skickligt broderade ögon stirrar ut ur fotografie­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULLA JOKISALO ?? Dior à la Ulla Jokisalo. De modemedvet­na damerna har försetts med djurhuvude­n.
FOTO: ULLA JOKISALO Dior à la Ulla Jokisalo. De modemedvet­na damerna har försetts med djurhuvude­n.
 ?? FOTO: ULLA JOKISALO ?? Fri som en fågel, sa hippien är ett av Ulla Jokisalos nyaste arbeten.
FOTO: ULLA JOKISALO Fri som en fågel, sa hippien är ett av Ulla Jokisalos nyaste arbeten.
 ?? FOTO: ULLA JOKISALO ?? Leve den konstnärli­ga friheten lyder texten som Ulla Jokisalo broderat in på sitt arbete Les Collection­s.
FOTO: ULLA JOKISALO Leve den konstnärli­ga friheten lyder texten som Ulla Jokisalo broderat in på sitt arbete Les Collection­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland