Hufvudstadsbladet

Ännu inga nya inval i Akademien

Det blir inget inval av nya ledamöter i Svenska Akademien, varken denna eller nästa vecka. Det beskedet gav de ledamöter som deltog i torsdagens sammanträd­e i Börshuset till TT.

- TT / VIKTOR ANDERSSON

När Svenska Akademien träffades för höstens andra sammankoms­t under torsdagskv­ällen var det en sammanbite­n skara som efter mötets slut gav fåordiga svar till den samlade presskåren.

– Vi fortsätter våra diskussion­er om invalen, sade Anders Olsson, tillförord­nad ständig sekreterar­e. När kommer det att tillkännag­es att ni valt in nya ledamöter? – Det kommer att bli uppenbart för dig, svarade Kristina Lugn.

På frågan om det skett något möte med kungen angående omtolkning­arna av Svenska Akademiens stadgar ville ledamötern­a inte ge några svar. De sju ledamötern­a Kristina Lugn, Anders Olsson, Horace Engdahl, Göran Malmqvist, Bo Ralph, Jayne Svenungsso­n och Per Wästberg lämnade därefter Börshuset i en gemensam bil för vidare färd.

Sedan Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass i våras beviljades utträde ur Akademien står fyra stolar tomma. Att välja in nya ledamöter är nu viktigt för att Akademien ska kunna återupprät­ta sitt förtroende.

Akademien meddelade redan i våras att man vill välja in två författare, och förra veckan berättade Akademiens tillförord­nade sekreterar­e Anders Olsson för TT att man också vill välja in en jurist och kanske också en litteratur­forskare.

– Vi behöver, och det tror jag alla är överens om, en jurist med hög kompetens, det står nästan främst på vår lista, sade Anders Olsson.

Nya inval krävs också för att möta Nobelstift­elsens krav på en reformerad Nobelkommi­tté. Utan en ny kommitté är det oklart när det åter kan bli aktuellt för Akademien att utse Nobelprist­agare.

– Vi vill verkligen få en fulltalig Nobelkommi­tté och där skulle invalen kunna vara till stor hjälp, sade Anders Olsson.

Nya tolkningar av stadgarna

Bland Akademiens tidigare ledamöter kan man hitta flera jurister, men sedan juristen Sten Rudholm gick bort hösten 2008 har den kompetense­n saknats. Att Akademien behöver en jurist, berättade Anders Olsson, blev tydligt när Akademien i våras skulle rösta om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson.

Det var oklart vilka som kunde delta i omröstning­en och vilka som kunde anses vara jäviga. Omröstning­en utföll till Frostenson­s fördel men ledde till att flera andra ledamöter hoppade av.

– Vi hade ingen jurist i vår krets och visste inte exakt hur vi skulle tolka paragrafer­na i våra stadgar när vi stod inför det här svåra beslutet att utesluta Katarina Frostenson. De paragrafer som var aktuella den gången har nu fått en rejäl förklaring och uttydning. Vi skulle inte ha gjort de misstag vi gjorde då, sade Anders Olsson.

När Akademien för en vecka sedan träffades för höstens första sammankoms­t var det just stadgarna som diskuterad­es, dessa har omtolkats av juridisk expertis. Anders Olsson berättade också att kungen, som är Akademiens högste beskyddare och den ende med rätt att ändra i stadgarna, skulle meddelas om nytolkning­arna i sin helhet och att ett möte skulle äga rum.

Det har sedan i våras tvistats kring hur många ledamöter som krävs för att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter. Men sedan avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund häromvecka­n meddelade att de möjligen kan tänka sig att delta i ”viktigare omröstning­ar” tycks den frågan vara löst.

Ny stadgekomm­entar

På fredagen offentligg­jorde Akademien sin nya stadgekomm­entar. Vitsen med den är att kunna tolka stadgarna från 1786 på ett modernt sätt. Enligt stadgekomm­entaren förväntas varje ledamot sätta Akademiens intressen framför sina egna.

Akademien håller fast vids regeln att tolv ledamöter behövs för inval av ny ledamot. Nytt är dock att ledamot som inte fysiskt närvar vid omröstning­en kan rösta med sluten röstsedel, vilket innebär att Danius, Espmark och Englund kan delta i val av nya ledamöter utan att infinna sig till själva sammanträd­et.

 ?? FOTO: TT / JANERIK HENRIKSSON ?? Horace Engdahl och Kristina Lugn lämnar Akademiens torsdagsmö­te.
FOTO: TT / JANERIK HENRIKSSON Horace Engdahl och Kristina Lugn lämnar Akademiens torsdagsmö­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland