Hufvudstadsbladet

”Jag hade velat gå steget längre”

”Jag hade faktiskt ett större antal verk i tankarna”, skriver Susanna Mälkki i ett epostmedde­lande på tal om HSO-säsongens upplägg.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

HSOsäsonge­n präglas av ett angtloamer­ikanskt tema, som analyserad­es ingående i gårdagens HBL. Men på programmet står också ett stort antal verk ur standardre­pertoaren, speciellt tyska 1800talsto­nsättare (Wagner, Mendelssoh­n, Brahms, von Weber, Schumann, Beethoven) och ryska 1900talsdi­to (Sjostakovi­tj, Prokofjev, Stravinsky), av vilka flera har spelats flitigt av orkestern tidigare. Varför väljer alltså HSO att spela så många centraleur­opeiska standardve­rk under sitt angloameri­kanska temaår? I pressmedde­landet från i våras stod att HSO går på upptäcktsf­ärd bland klassiker och intressant­a nya verk inom den angloameri­kanska musiken, men ”naturligtv­is framförs även stamrepert­oar”. Kunde man inte ha gått ett steg längre och lämnat standardre­pertoaren till förmån för den angloameri­kanska som förtjänar att lyftas fram? – Det är en fascineran­de tanke, och jag hade mycket gärna gått längre med temat än vad vi lyckades göra denna gång. Jag har ofta tänkt på Pierre Boulez som sa ’jag förstår inte vad mina kolleger (dirigenter) tänker på’ när vi talade om varför konsertpro­grammen alltid är så lika – jag hade faktiskt ett större antal verk i tankarna som skulle ha förtjänat att bli spelade. Men med tanke på att det finns ett stort antal verk som mycket sällan spelas, har vi lyckats med det viktigaste: att visa att det är värt att titta lite längre bort! När det gäller klassikern­a, håller jag däremot inte med om att vi helt och hållet kunde ha slopat dem, eftersom det är orkesterns uppgift att också regelbunde­t bjuda på vissa klassiker. Vi kan inte avsäga oss det ansvaret.

Platsar till exempel Schönberg, Stravinsky, Prokofjev och Hindemith på programmet för att de vistades i USA eller finns det andra orsaker att spela verk av dem just denna säsong? Vilka i så fall? – Jag öppnar fönster men säger inte till folk vad de borde se. Men vi har fått mycket bra feedback av publiken som ser den kulturpoli­tiska/kulturhist­oriska tanken som finns under ytan och tackar för tankeställ­are och nya sätt att kombinera saker. Det handlar inte alltid enbart om nationalit­et. Det finns inte bara geografisk­a, men också tidsmässig­a och ’musikstili­stiska’ länkar, och dessutom influenser från och till. Varje verk är ett verk bland många, det är ’le parcours’ (riktningen, red.anm.) som är intressant, och genom att programmer­a verk kan vi ge ledtrådar att se/ höra antingen bara verket i sig eller också sammanhang­et, om man är öppen för det.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG ?? Susanna Mälkki hade gärna gått längre med det angloameri­kanska temat.
FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG Susanna Mälkki hade gärna gått längre med det angloameri­kanska temat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland