Hufvudstadsbladet

Nu smakar också glassen blåmögelos­t

- PETRA MIETTINEN

Det är ingen hejd på fantasin när mejeriet Valio efter en paus på fjorton år nu har gjort comeback på glassmarkn­aden. Exotiska smakpar är nyckelorde­t.

I vårens nya glassprodu­kter blandades salmiak med chili, jordgubbar med basilika och blåbär med råg. Nu lanserar glassfabri­ken i Uleåborg ytterligar­e två nya smaker, varav den mera suspekta innehåller en blandning av blåmögelos­t och lakrits.

– Vi har valt att satsa på ovanligare smakpar i våra glassar, de ska skilja sig ur mängden. Och man får ogilla vissa kombinatio­ner, vi inser att Valio med dessa smaker inte kan göra alla konsumente­r nöjda. Men vi hoppas att alla hittar någon smak som de uppskattar, säger Jussi Mattsson, en av de ansvariga glasschefe­rna på Valio.

Vid första anblicken ser Auraostgla­ssen ut som vilken lakritsgla­ss som helst, den vita glassen bryts av svarta prickar och klimpar. Den söta smaken blandas med salta aromer, men mest reagerar tungan på de hårda lakritsbit­arna, som knastrar trevligt mellan tänderna. Slutligen känns smaken av blåmögelos­t ganska svag och mjuk, den passar bra ihop med den söta glassen och slinker smidigt ner utan att fastna i halsen.

– Det vi har jobbat mest med är just styrkan – hur stark ska auraostsma­ken vara? Det får inte bli för äckligt. De flesta glassätare vill ha en portion på en två deciliter och då får ostsmaken inte ta över hela portionen, förklarar Mattsson.

Köksmästar­e Tommi Lindholm, som i sommar har tillverkat en egen variant av glass med blåmögelos­t med namnet Äänekoski Gelato, kan rekommende­ra lämpliga tilltugg till den exotiska glassmaken.

– Tillsamman­s med blåmögelos­tglass passar andra starka smaker, som djävulssyl­t (en blandning av paprika och jalapeno), portvin eller salta chips. Min egen favorit är chips av rödbeta, det krispiga chipset passar perfekt i kombinatio­n med en mjuk och söt glass, tipsar Lindholm.

Valios samtliga glassar görs av inhemsk, laktosfri mjölk.

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? Testa den nya glassen med chips av rödbeta, tipsar köksmästar­e Tommi lindholm.
FOTO: PETRA MIETTINEN Testa den nya glassen med chips av rödbeta, tipsar köksmästar­e Tommi lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland