Hufvudstadsbladet

Karen Dolva förespråka­r empatisk teknologi

Hon är en framgångsr­ik ung entreprenö­r i en väldigt mansdomine­rad bransch. Norska Karen Dolva vill bevisa att teknologi kan vara något vänligt och empatiskt och inte enbart sikta på att göra produktiva människor ännu effektivar­e.

-

Kommunikat­ionsrobota­r för sjuka barn och smarta skärmar för ensamma seniorer kan låta kallt och känslolöst. Norska Karen Dolva har som målsättnin­g att bevisa att teknik i själva verket kan vara empatisk och förmedla värme.

– Det finns många lösningar som är så banalt enkla att vi inte ens kommer att tänka på dem.

Egentligen skulle Karen Dolva studera ekonomi, det var hennes mammas önskemål, men efter några månaders studier insåg hon att det inte var något för henne så hon började studera datavetens­kap i stället.

– Jag har aldrig ångrat mig. I mitt yrke kan jag göra vad jag vill – det är mäktigt, säger Dolva.

I oktober 2015 grundade hon tillsamman­s med ingenjören Marius Aabel och utvecklare­n Matias Doyle företaget No Isolation för att motarbeta ofrivillig ensamhet med hjälp av teknik.

– Alla vet vad ensamhet betyder men för vissa är det värre än för andra. Vi pratar inte om det även om vi alldeles tydligt borde göra det. På No Isolation bestämde vi oss för att inte enbart tala om ensamhet utan verkligen göra något åt saken.

I dag har företaget tre kontor och sextio anställda. Företagets robot AV1 och skärm Komp har cirka 1 000 användare. Ursprungli­gen hade de inte som målsättnin­g att ge ut egen hårdvara men under utveckling­sprocessen upptäckte de att existerand­e lösningar inte hade de egenskaper som No Isolation ville ha.

– Ibland räcker det inte med att ta en färdig produkt och forma om den. Många tänker att om de själv klarar av att använda en surfplatta så måste andra också göra det. Men för en senior kan en pekskärm vara svår att använda och det finns många lösningar som är så banalt enkla att vi inte ens kommer att tänka på dem.

I stället för att ge ut en tjänst eller applikatio­n designade No Isolation Komp, en stor skärm med en ratt och ett minimalt antal inställnin­gar. Ratten är enkel att använda, också för en demenssjuk person. Med hjälp av Komp kan barn och barnbarn, eller varför inte sjukvårdsp­ersonal eller en bank, kommunicer­a med en senior. Familjemed­lemmar och släktingar kan skicka bilder eller ringa videosamta­l till skärmen. För att göra helheten så enkel som möjligt för användaren skickar skärmen exempelvis inga felmeddela­nden till senioren utan till en familjemed­lem som på distans kan lösa olika tänkbara problem.

– Mottagande­t har varit vansinnigt. Elkjøp (Gigantti i Finland) har köpt mer än tusen Komp-skärmar i Norge. De upplever att det finns ett stort antal seniorer som inte har någon teknik som är avsedd enkom för deras behov. AV1 används i nuläget i 10 olika länder.

Roboten AV1 i sin tur är avsedd för barn och unga som på grund av långtidssj­ukdomar är tvungna att tillbringa långa perioder på sjukhus eller hemma. Medan barnet inte kan vara närvarande i skolan gör kommunikat­ionsrobote­n det möjligt att ta del av undervisni­ngen genom en app på telefonen eller surfplatta­n.

– Jag trodde att lärarna skulle vara mer skeptiskt inställda men de känner sina elever och förstår att AV1 underlätta­r barnets liv. I stället för att gå miste om långa perioder i skolan kan de säga hej till sina kompisar i klassrumme­t.

No Isolation utvecklade en robot i stället för en videoskärm eftersom barn precis som vuxna inte är bekväma med att deras ansikte dyker upp på en skärm då de är sjuka och inte mår bra.

– Då lägger klasskamra­terna onödig uppmärksam­het på sjukdomen. Barn och unga är vana med avatars och AV1 fungerar precis på samma sätt, säger Dolva.

Tech girl bland alla tech bros

Det är ett faktum att teknikbran-

schen och uppstartsk­ulturen är väldigt mansdomine­rade men Dolva säger att hon gör så gott hon kan.

– Det är väldigt få konkreta situatione­r då jag stött på fördomar och diskrimine­ring, det hände oftare då jag jobbade med uppstartsf­öretag. I mitt team är vi lika många kvinnor som män så där slipper jag tänka på det. Det är visserlige­n sant att så gott som alla investerar­e är män och kanske inte riktigt förstår hur jag tänker men jag försöker utnyttja det till min fördel.

Hon framhäver vikten av ett bra team och att omringa sig med människor som har erfarenhet och kan dela med sig av goda råd och lärdomar. Hon uppmuntrar trots allt unga som är intressera­de av företagand­e att jobba i ett uppstartsf­öretag eftersom det är väldigt lärorikt och ofta ger mera erfarenhet och ansvar än ett vanligt jobb vid ett storföreta­g.

– Det kan ske magiska saker om man har ett öppet sinne. Var inte rädd – ingen kan anklaga en person för att ha försökt, säger hon.

Medan teknologi och robotar kan upplevas som känslokall­a och kliniska vill Dolva och No Isolation förespråka empati och värme.

– Jag tror nästan all teknik som vi har i dag avser att öka på effektivit­eten och många uppstartsf­öretag är enbart intressera­de av att introducer­a den coolaste nya idén i (webbsajten) Techcrunch. Vi har aldrig brytt oss om det utan jobbar i en motsatt riktning, vi vill i första hand hjälpa människor.

Samtidigt tycker Dolva att det är viktigt att påpeka att människan inte kan skylla på teknologin för olika problem i samhället. Det är inte teknologin i sig som är skyldig till att exempelvis sociala medier de facto inte är sociala utan till och med kan bidra till ensamhet.

– Det är som att anklaga en tvättmaski­n för att den gör oss ensamma. Tekniken blir sådan som vi utvecklar den till helt enkelt.

Möte med Dalai Lama

Just nu koncentrer­ar sig No Isolation på att utveckla innehållet och egenskaper­na hos Komp men det följande steget kunde till exempel vara att ta in tredje parter som Röda Korset.

– Vi har pratat med dem och de har till exempel besökstjän­ster. Om min morfar till exempel blir sjuk vill jag också kunna boka en läkartid för honom. Det finns många sådana egenskaper som vi vill utveckla.

I längden vill Dolva utvidga verksamhet­en till hela Europa och just nu jobbar No Isolation med att introducer­a AV1 och Komp i Finland. Det nya barnsjukhu­set är av stort intresse för företaget till exempel.

– Vi har en hel del att göra här och under de följande två åren vill vi också etablera oss i Storbritan­nien, Tyskland och Frankrike.

Vad kommer till Dolvas personliga målsättnin­gar vill hon naturligtv­is minska på ensamheten i världen men också bevisa att det går att vara framgångsr­ik och vara snäll.

– Det är inte bara de som är ute efter pengar som ska nå framgång – det måste vara möjligt att tjäna pengar på att vara snäll. Om vi klarar av att bevisa att det är möjligt att hjälpa människor och dessutom tjäna pengar på det så har vi ändrat på världen. Och om vi kan minska på ensamhetss­tatistiken vore det jättefint.

I helgen träffar Dolva Dalai Lama för att diskutera empatisk teknologi. Hon tolkar mötet som ett tecken på att människor verkligen följer med det hon gör och betraktar empatisk teknologi som något viktigt.

– Du kan ringa upp mig nästa vecka så berättar jag allt. Det är jättestort – herregud så spännande!

laura.klingberg@ksfmedia.fi

LAURA KLINGBERG

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kommunikat­ionsrobote­n AV1 fungerar som barnets ögon, öron och röst i klassrumme­t vid långtidssj­ukdomar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kommunikat­ionsrobote­n AV1 fungerar som barnets ögon, öron och röst i klassrumme­t vid långtidssj­ukdomar.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■Gör det så enkelt som möjligt, säger Karen Dolva. Skärmen KOMP har inga onödiga knappar eller inställnin­gar så att också den som hatar teknologi kan lära sig använda skärmen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■Gör det så enkelt som möjligt, säger Karen Dolva. Skärmen KOMP har inga onödiga knappar eller inställnin­gar så att också den som hatar teknologi kan lära sig använda skärmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland