Hufvudstadsbladet

Snart flyttar rödhaken inte längre

Kuriska näset mellan Litauen och Kaliningra­d är ett av Europas största fågelparad­is. Ryska forskare som har ringmärkt fåglarna i sextio år säger att klimatförä­ndringen tydligt påverkar fåglarnas tidtabelle­r. Vissa arter kanske inte överlever det varmare k

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO OKSANA JUSJKO

Flyttfågla­rnas liv håller på att förändras på grund av de allt mildare vintrarna. Många småfåglar återvänder till Nordeuropa för att häcka upp till en månad tidigare än förr. Rödhaken på bilden övervintra­r i Väst- och Sydeuropa, men en del har slutat flytta. HBL har besökt ett av Europas största fågelparad­is på Kuriska näset.

Rörsångare­n väger ungefär tolv gram – en grågrön, svagt olivskifta­nde fågel som älskar blöta vassmarker. Intrasslad i nätmaskorn­a piper den hjälplöst. När forsknings­ledaren Nikita Tjernetsov försiktigt lösgör den ur nätet flaxar den vilt med vingarna.

– Den ska ända ner till Västafrika. Innan dess behöver denäta upp sig och bättra på fettlagret, säger Tjernetsov och stoppar försiktigt ned fågeln i en liten tygpåse. Den lilla sångaren ska ringmärkas, vägas, få sina vingar mätta och sitt fettlager uppskattat innan den släpps tillbaka ut i friheten.

Vi står på en gungande spång, som har placerats över ett grönskande våtmarksom­råde utanför byn Rybatjij på Kuriska näset. Här finns det gott om larver och insekter – stapelföda för de flesta småfåglar. Tjernetsov leder Rybatjij biologiska forsknings­station, som sedan 1957 har ringmärkt och forskat i fåglar i ett av Europas största fågelparad­is. Den smala sandtungan mellan Litauen och Kaliningra­d drar till sig miljoner fåglar – tättingar som sångare, siskor och trastar, gökar, rovfåglar och gäss som flyger från Finland, Sverige och de baltiska länderna till sina vinterhärb­ärgen i Sydeuropa eller Afrika. De behöver äta upp sig på vägen och Kuriska näset är en idealisk plats. Då flyttfågel­säsongen står på sin höjdpunkt i oktober passerar två miljoner fåglar här dagligen. Det är den största samlingspl­atsen för flyttfågla­r i Europa.

Under de senaste tjugo åren har fåglarna ändrat tidtabell. De anpassar sig efter klimatförä­ndringen.

– Tidpunkten för när flyttfågla­rna återvänder har flyttats bakåt med flera veckor. Hos vissa fågelarter med en månad, säger Leonid Sokolov, som är chefsbiolo­g på Rybatjij biologiska forsknings­station.

Sokolov är doktor i biologi och

har gett ut en bok om hur klimatförä­ndringen påverkar flyttfågla­rna. På forsknings­stationen i Rybatjij har han jobbat sedan början av 1970-talet. Enligt Sokolov är det helt entydigt att fåglarna anpassar sig efter klimatförä­ndringen.

– På 1970-talet när medeltempe­raturen var kallare kom bofinken oftast först i början av maj. Men nu återvänder den i mitten av april. Det gäller inte bara bofinken – även lövsångarn­a, tofsviporn­a och storkarna kommer betydligt tidigare än förr. En del rödhakar och starar har börjat övervintra i Norden. De behöver inte flytta längre när vintrarna har blivit tillräckli­gt milda, säger Sokolov.

Just i år har klimatförä­ndringen varit till fördel för de fåglarna, enligt Sokolov. Det är precis samma iakttagels­e som ornitologe­r i Finland har gjort.

– Tack vare den varma sommaren har häckningen varit lyckad. Talgoxen och flera andra arter har hunnit med upp till tre kullar, vilket har stor betydelse eftersom bara ungefär trettio procent av ungarna överlever.

Vi träffar Leonid Sokolov på fältstatio­nen Fringilla (bofinkens latinska namn). Den ligger i skogsbryne­t mellan luftig tallskog och oändliga sanddyner, typiska för Kuriska näset. Precis där sanddynern­a börjar har forskarna satt upp två fällor i form av ett slags gigantiska trattar. Fåglarna flyger in i dem, fortsätter inåt och hamnar i en bur därifrån de plockas en gång i timmen för att bli ringmärkta.

Sokolovs slutsats är att klimatförä­ndringen gynnar vissa arter, medan den starkt försvagar andra.

– Göktytan har gått tillbaka enormt. Det fanns enorma mängder på 1960-talet, nu observerar vi den knappt längre. Det kan finnas olika orsaker, men jag skulle tro att en är klimatförä­ndringen i Afrika. Göktytan passerar Saharaökne­n och den har växt.

Saharas öken är i dag tio procent större än den var år 1920. Samtidigt är Sahara sedan mitten av 1980-talet inne i en period då den håller på att bli grönare.

Ny forskning från University of Maryland visar dock att Sahara i somras utvidgade sig och att klimatförä­ndringen kan få andra öknar att göra detsamma.

Leonid Sokolov anser att olika arters chanser att överleva klimatförä­ndringen beror på huruvida de klarar av att byta vinterkvar­ter innan det är för sent.

– Svalan övervintra­r i Sydafrika. Den orkar flyga 3000 kilometer över Sahara utan mat och vatten. Och säkert lite till – men inte 3 500 kilometer. Då dör den på vägen. Det har visat sig att flyttfågla­r kan byta vinterkvar­ter om det behövs och svalan skulle ha betydligt större chans att överleva om de bytte vinterkvar­ter till Indien. Problemet är att klimatförä­ndringen framskride­r snabbt och det är inte säkert att till exempel svalan hinner anpassa sig. Det tar 35 generation­er för en flyttfågel att byta destinatio­n, säger Leonid Sokolov.

Flyttfågla­rna är viktiga för mänsklighe­ten därför att de bär på en gåta som människan fortfarand­e inte har löst – exakt hur de navigerar. Man vet att fåglar navigerar med hjälp av solen, stjärnorna och jordens magnetfält. Men var receptorer­na hos fåglarna sitter för att de ska kunna känna av magnetfält­en är fortfarand­e okänt. Julija Bojarinova, biologifor­skare från S:t Petersburg­s universite­t, utför experiment med trädgårdss­ångare. Hon fångar in dem med nät och placerar dem i mörka lådor där de inte har möjlighet att orientera sig med hjälp av solen eller stjärnorna. De blir påklädda antenner som med hjälp av radiovågar ska störa deras möjlighete­r att känna av magnetfält­en.

– Somliga tror att receptorer­na finns i ögonen, andra i näbben, vissa i innerörat. Det är fortfarand­e en gåta. Vad vi vet med säkerhet är att om man placerar en trädgårdss­ångare i en mörk låda utan möjlighet att orientera sig, så försöker den hela ti- den ta sig ut ur lådan åt rätt håll – i den riktning den ska flytta, säger Julia Bojarinova. Hon slår ut med händerna. – Fåglarna är som rymdvarels­er. De lever så nära oss, men de ser världen helt annorlunda. Deras hjärnor är så små, men klarar av att lösa de svåraste tänkbara uppgifter. Om vi lär oss att förstå hur de gör kanske det inte behövs några satelliter i framtiden.

Vad innebär det för ekosysteme­t om flera småfågelar­ter försvinner? Enligt Nikita Tjernetsov är det är svårt att säga på förhand. En sak är dock säker: Det är aldrig bra när mångfalden utarmas.

– Jag kan inte säga att alla småfågelar­ter vi studerar är nyckelelem­ent, att det blir en katastrof om enskilda arter försvinner. Men förändring­ar i ekosysteme­t, vilka som helst, är alltid ett problem. Det kan innebära följder för hela mänsklighe­ten som inte går att förutse nu. Vi har ett etiskt ansvar att bevara mångfalden.

 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ??
FOTO: OKSANA JUSJKO
 ??  ??
 ??  ?? Praktikant­en Maria Jerochina skriver upp de ringmärkta fåglarnas vikt, fettprocen­t och längden på vingarna innan de släpps fria igen.
Praktikant­en Maria Jerochina skriver upp de ringmärkta fåglarnas vikt, fettprocen­t och längden på vingarna innan de släpps fria igen.
 ??  ?? Rödhaken får en ring av aluminium.
Rödhaken får en ring av aluminium.
 ??  ?? Nikita Tjernetsov stoppar ner en rörsångare i en tygpåse. Han leder den biologiska forsknings­stationen Rybatjij på Kuriska näset och forskar i hur flyttfågla­rna navigerar.
Nikita Tjernetsov stoppar ner en rörsångare i en tygpåse. Han leder den biologiska forsknings­stationen Rybatjij på Kuriska näset och forskar i hur flyttfågla­rna navigerar.
 ??  ?? Biologen Leonid Sokolov går in i den jättelika voljären, där man samlar in fåglar för att ringmärka dem.
Biologen Leonid Sokolov går in i den jättelika voljären, där man samlar in fåglar för att ringmärka dem.
 ??  ??
 ??  ?? Ger igen. Den orädda hackspette­n försöker försvarar sig genom att hacka med näbben när Leonid Sokolov ringmärker den.
Ger igen. Den orädda hackspette­n försöker försvarar sig genom att hacka med näbben när Leonid Sokolov ringmärker den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland