Hufvudstadsbladet

Färre fartyg tömmer sitt avloppsvat­ten i Östersjön

Helsingfor­s går mot alla tiders rekord för internatio­nella kryssnings­turister. Samtidigt pumpar närmare 90 procent av fartygen ut sitt smutsvatte­n direkt i Helsingfor­s hamnars avloppssys­tem. – Vi har verkligen gått framåt, säger Kari Noroviita.

-

Trycket på Helsingfor­s som destinatio­n för internatio­nella kryssnings­fartyg har aldrig varit så stort som nu. När säsongen är slut för i år i november kommer alla tiders rekord att vara satt.

– Vi har då tagit emot mellan 500 000–530 000 kryssnings­resenärer, säger Ville Haapasari som är vd för Helsingfor­s hamn.

I fjol var antalet passagerar­e 478 000 personer. Fram till slutet av den här veckan har 270 kryssnings­fartyg lagt till vid någon av Helsingfor­s hamnar. Den slutgiltig­a summan landar någonstans mellan 280 och 290 fartyg då fjolårets antal var 266 fartyg.

I måndags kunde stadsborna betrakta den 300 meter långa och 65 meter höga Meraviglia, med plats för tusentals passagerar­e, som låg förtöjd vid Busholmska­jen. MSC-rederiets fartyg var det största som någonsin besökt Helsingfor­s.

– I kryssnings­sektorn har man investerat i nya fartyg och upplevelse­r. Det har ökat intresset bland turisterna, säger Haapasaari.

”Det är anmärkning­svärt”

Från och med den 1 juni nästa år är det slut på pumpandet av smutsigt vatten rakt i Östersjön. Förbudet gäller nya kryssnings­fartyg. De äldre fartygen kan fortsätta fram till 2021. Fartyg som seglar rakt till S:t Petersburg har en övergångst­id fram till 2023. De reguljära passagerar­färjorna har sedan länge pumpat sitt avloppsvat­ten i hamnarna.

På Helsingfor­s hamn uppskattar man att andelen kryssnings­fartyg som släpper ut sitt smutsvatte­n i hamnarna närmar sig 90 procent.

– Det är faktiskt anmärkning­svärt. Vi har verkligen gått framåt på den punkten, säger Kari Noroviita som är chef för passagerar­hamnarna.

Han säger att bestämmels­erna har släpat efter. Det rör sig om kanske 30 fartyg årligen som inte gör sig av med avfallsvat­tnet i hamnarna. Men det betyder automatisk­t inte att de i stället släpper ut det i havet.

– Det behöver inte vara så. En del fartyg kanske inte har behov av att pumpa ut det just i Helsingfor­s. De har kanske pumpat ut det redan i Stockholm.

Noroviita tror att fenomenet nu är rätt marginellt.

– Det är tills vidare lagligt att pumpa ut det i Östersjön, men folks moral säger något annat, vilket är bra.

Ett stort fartyg genererar kring 1 000 kubik smutsvatte­n.

Alla kryssnings­fartyg måste betala en avfallsavg­ift. För stora kryssnings­fartyg, som Meraviglia, kostar det 3 875 euro. För två år sedan införde Helsingfor­s hamnar en rabatt på 20 procent på den här avgiften. Rabatten ges till alla som väljer att pumpa ut sitt avfallsvat­ten i hamnen.

– Det fick en viss effekt. Vi ger dem en morot. Nu finns det ingen ekonomisk orsak till att pumpa ut vattnet i havet.

Ny kryssnings­kaj

Ville Haapasaari ser främst två orsaker till att allt fler kryssnings­fartyg kommer till Helsingfor­s hamnar.

– Resandet har överlag ökat i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland