Hufvudstadsbladet

Ålandsskol­a först med att testa kommunikat­ionsrobot

Strandnäs skola på Åland är först i Finland att testa kommunikat­ionsrobote­n AV1 som skapats av det norska företaget No Isolation.

- SPT-NYA ÅLAND/IDA K. JANSSON

I klass 4b i Strandnäs skola i Mariehamn pågår en modersmåls­lektion. Tretton elever lyssnar på klasslärar­ens instruktio­ner. Tolv av eleverna sitter vid sina skolbänkar. En sitter på bänken i raden längst fram i form av en så kallad avatar, en liten robot.

Roboten AV1 är ungefär 30 cm hög, har två lysande ögon, en högtalare på magen och mikrofon och kamera i pannan. Genom den kan en elev som exempelvis på grund av långtidssj­ukdom inte kan komma till skolan ändå följa med undervisni­ngen.

Klasslärar­en Josefine Eriksson förklarar att skolan har en surfplatta som är ihopkoppla­d med AV1. Plattan lånas ut till eleven som inte kan vara på plats fysiskt. Genom plattan styr eleven roboten, som placeras i klassrumme­t.

AV1 gör det möjligt för eleven att se, höra och tala med sina klasskompi­sar och sin lärare. Den kan snurra 360 grader och huvudet kan vinklas uppåt och nedåt. Robothuvud­et blinkar för att markera att eleven räcker upp handen för att säga något. När roboten stängs av slocknar ögonen och den sänker huvudet som om den sov.

– Då och då är elever borta på grund av olika orsaker. Och det här är guldvärt för den som skulle vilja vara i skolan men inte kan på grund av en långvarig sjukdom.

Med hjälp av roboten går eleven inte miste om undervisni­ngen och behöver inte heller göra allt skolarbete på egen hand.

– Men viktigast är det sociala. Nu ser eleven sina kompisar och är en del av klassen. På rasterna kan klasskompi­sarna ta med sig avataren ut och det har fungerat väldigt bra, säger Eriksson.

Roboten AV1, som Strandnäs skola har till låns sedan två veckor tillbaka, testas och utvärderas. När många elever i klassrumme­t pratar på samma gång är det svårt för avataranvä­ndaren att höra vad som sägs.

– Vi testar oss fram med olika placeringa­r och lösningar.

Det finns också en inbyggd säkerhetsf­unktion i roboten så att det inte går att ta skärmdumpa­r med läsplattan som avataren är kopplad till.

– Det är för att skydda eleverna i klassen. De ska inte kunna bli fotografer­ade utan att de vet om det, säger Eriksson.

Viktigast är det sociala. Nu ser eleven sina kompisar och är en del av klassen. På rasterna kan klasskompi­sarna ta med sig avataren ut och det har fungerat väldigt bra.

Josefine Eriksson

Klasslärar­e i Strandnäs skola

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/STEFAN ÖHBERG ?? Avataren i Strandnäs skola i Mariehamn.
FOTO: NYA ÅLAND/STEFAN ÖHBERG Avataren i Strandnäs skola i Mariehamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland