Hufvudstadsbladet

Ny satellit ska avbilda världens istäcken

Nasa har skjutit upp en ny satellit som ska analysera förändring­ar i istäckenas tjocklek på såväl Grönland som Antarktis. Noggrannhe­ten uppskattas till en halv centimeter.

- TT/JOHAN NILSSON

Tanken är, skriver den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature, att satelliten ska fokusera på världens istäcken och försöka kartlägga hur säsongsvar­iationerna ser ut. Det vill säga om och i så fall hur mycket av de arktiska och antarktisk­a isarna som försvinner och växer till varje år och om detta förändras över tid.

Satelliten Icesat-2 ska ligga i omloppsban­a runt jorden på 500 kilometers höjd och uppges vara den mest avancerade satelliten av det här slaget hittills. Enligt uppgift ska satelliten kunna upptäcka förändring­ar i istjocklek­en ner till en halv centimeter.

Ny teknik

– Vi bryr oss om havsisarna­s krympande och tillväxt, eftersom det påverkar utbytet av energi mellan oceanerna och atmosfären. Det påverkar cirkulatio­nen i haven och atmosfären, fenomen som är väder- och klimatrela­terade, säger Waleed Abdalati, glaciolog vid University of Colorado Boulder i USA, till tidskrifte­n.

Det slutgiltig­a målet, säger forskarkol­legan Tom Wagner vid den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa, är att förstå de processer och faktorer i klimatet som resulterar i dessa förändring­ar av istäcket.

Icesat-2:s föregångar­e, Icesat, avslutade sitt uppdrag 2009. Redan året dessförinn­an föddes idén om dess efterträda­re, men att utveckla den nya tekniken tog fem år. Därefter försenades satelliten ytterligar­e på grund av tekniska och finansiell­a problem.

Detaljerad karta

Satelliten mäter istäcket med hjälp av ett avancerat lasersyste­m (Atlas) som skickar 10 000 laserpulse­r varje sekund och registrera­r den tid som det tar för fotonerna i dessa pulser att komma tillbaka från jordytan. Ju snabbare detta går, desto högre är det föremål som satelliten mäter.

Icesat-2 kan utföra en liknande mätning var 70:e centimeter, att jämföra med dess föregångar­e som registrera­de dessa uppgifter var 170:e meter. Tanken är att Icesat-2:s högre upplösning ska resultera i en detaljerad karta över topografin av jordens istäcken, något som över tid kan avslöja hur dessa förändras.

Den nya satelliten kan även följa förändring­ar i jordens skogstäcke­n, en nyckelfakt­or för kolets kretslopp. Genom att sedan kombinera uppgiftern­a om både skogen och isen hoppas forskarna få en mer komplett bild av de processer som påverkar haven och klimatet.

Satelliten skjöts upp från Vandenberg Air Force Base i Kalifornie­n, USA.

 ?? FOTO: TT/JOHAN WINGBORG ?? ■Hur snabbt smälter och återskapas havsisarna varje år? En ny satellit ska ge forskarna bättre underlag för att ta reda på vilka faktorer som driver klimatförä­ndringarna.
FOTO: TT/JOHAN WINGBORG ■Hur snabbt smälter och återskapas havsisarna varje år? En ny satellit ska ge forskarna bättre underlag för att ta reda på vilka faktorer som driver klimatförä­ndringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland