Hufvudstadsbladet

Kategori sex-orkaner kan sopa bort New York

- STEFAN LUNDBERG

Florence och andra orkaner kan blekna i jämförelse om den amerikansk­a meteorolog­en Jeff Masters prognos slår in. Masters förutspår orkaner i kategori sex med vindar på över 300 km/h som ”skalar barken av träden”.

”Redan” en storm i kategori fem på orkanskala­n kan utplåna storstäder som New York. Sådana stormar är möjliga, för att inte säga sannolika, i dag när oceanerna är varmare än någonsin och vattenmäng­den i atmosfären har ökat med 5-8 procent under en generation. Det ger rätt grogrund för superstorm­ar.

The Guardian, som bekantat sig med Jeff Masters bok som utkommer nästa vecka, beskriver dessa superstorm­ar, som de facto redan slagit på andra orter i världen.

Masters kallar superstorm­en i kategori sex för ”den svarta svanen”. En sådan storm drabbade Små Antillerna i oktober 1780. Den kallades den ”Stora orkanen” och den dödade 22 000 människor och vindarna som steg till 320 km/h skalade barken av träden.

Enligt Masters är det sannolikt att liknande stormar kommer att inträffa.

Två andra auktoritet­er inom orkanforsk­ningen, Kerry Emanuel och Ning Lin säger sig vara övertygade om att en sådan storm kommer att slå till i Persiska Viken där motsvarand­e stormar hittills varit okända. Dubai med sina jättelika skyskrapor skulle då stå inför en fruktansvä­rd katastrof.

Cairns i Australien och Tampa i Florida är städer som de två forskarna med säkerhet anser kommer att utsättas för superstorm­arna.

”En stormvåg på fem meter skulle lägga största delen av Tampa under vatten redan innan havsytan hinner stiga. Tampa skulle behöva en bra evakuering­splan, men jag vet inte om man insett de risker man står inför”, sade Emanuel när han presentera­de sina forsknings­resultat.

Sajten Weather Channel överväger nu starkt att införa kategori sex på orkanskala­n. Åtgärden har påskyndats av att man uppmätte vindar på hela 346 km/h när orkanen Patricia härjade i Stilla Havet i fjol. Patricia växte till sig från att ha varit en vanlig tropisk storm till en orkan av kategorin 5 på bara tjugofyra timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland