Hufvudstadsbladet

Fastfrusen fredsproce­ss 25 år efter Osloavtal

Osloavtale­t för 25 år sedan väckte hopp om en palestinsk och en israelisk stat i fredlig samexisten­s. I dag har hoppet grusats.

- TT-AFP

Det var ett symboliskt tungt handslag mellan palestinie­rnas ledare Yasser Arafat och Israels premiärmin­ister Yitzhak Rabin i Vita husets trädgård den 13 september 1993. Men 25-årsdagen av Osloavtale­t firades inte av de flesta israeler och palestinie­r, som anser att många löften inte har uppfyllts sedan dess eller att processen hade brister redan från början.

– Det fanns mycket hopp, kanske ett naivt hopp, men definitivt mycket hopp, säger Ghaith al-Omari, palestinie­r och verksam vid tankesmedj­an The Washington Institute for Near East Policy.

Ghaith al-Omari var tidigare rådgivare åt de palestinsk­a förhandlar­na. Han har inga illusioner om var fredsproce­ssen står nu.

– På lång sikt finns ingen annan lösning utom en tvåstatslö­sning. På kort sikt finns absolut ingen chans att den kommer att bli av.

Trump bromsar

Många ser hinder i Israels politiska kantring åt höger, en försvagad palestinsk ledning och USA:s president Donald Trumps politik.

Amerikanen har lovat ett ”slutgiltig­t avtal” för israelisk-palestinsk fred, men har inte nämnt en tvåstatslö­sning, det mål som den internatio­nella diplomatin länge har strävat efter. Trump har dessutom erkänt den omtvistade staden Jerusalem som Israels huvudstad utan att kräva någon eftergift, åtminstone inte offentligt.

Palestinie­r säger också att Vita huset informerat om att deras delegation­skontor i Washington ska stängas, som ett svar på ett försök att få Israel åtalat vid Internatio­nella brottmålsd­omstolen för krigsbrott.

Trumps åtgärder har glatt den israeliska högern, som är emot en palestinsk stat och anser att Osloavtale­t bara ledde till ännu ett palestinsk­t uppror och mer våld.

Palestinie­rna, som brutit kontakten med Vita huset, anser att Israel bröt mot Osloavtale­t genom att tillåta att hundratuse­ntals israeler fick slå sig ner på ockuperad mark på Västbanken.

Den palestinsk­a ledningen är samtidigt djupt delad mellan den 83-årige presidente­n Mahmud Abbas parti al-Fatah och den väpnade islamiströ­relsen Hamas, som kontroller­ar Gazaremsan och ofta är i öppen blodig konflikt med Israel.

Byta ledningar

Den israeliske erkände historiker­n Benny Morris ser brister på båda sidor.

– Jag tror att någonting måste hända med ledningen för båda folken. Israelerna måste göra sig av med den här ledningen som är oförmögen att verka för fred och att anta tvåstatslö­sningen som en grund för att bygga freden.

Palestinie­rna, å sin sida, måste göra sig av med Hamas ledare, anser han.

– Och al-Fatahs styre låtsas att man vill ha fred fastän man egentligen inte vill det, säger Morris.

En opinionsmä­tning i augusti pekade på att 47 procent av israelerna är för en tvåstatslö­sning medan 46 procent är emot. 86 procent svarade att chansen för ett fredligt genombrott det närmaste året är ”låg” eller ”mycket låg”.

 ?? FOTO: TT-AP/RON EDMONDS ?? USA:s president Bill Clinton ledde ceremonin vid Vita huset när Osloavtale­t underteckn­ades 1993 av Israels premiärmin­ister Yitzhak Rabin, till vänster, och palestinie­rnas ledare Yasser Arafat, till höger.
FOTO: TT-AP/RON EDMONDS USA:s president Bill Clinton ledde ceremonin vid Vita huset när Osloavtale­t underteckn­ades 1993 av Israels premiärmin­ister Yitzhak Rabin, till vänster, och palestinie­rnas ledare Yasser Arafat, till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland