Hufvudstadsbladet

Kalifornie­n lanserar satellit för miljön

”Lögnare, brottsling, dåre” – så lyder Kalifornie­ns guvernörs epitet på USA:s president vad gäller miljön. Och när Donald Trump i Vita huset drar ner på övervaknin­gen av förorening­ar kontrar Jerry Brown med en satellit.

- TT/HENRIK SAMUELSSON

– Vår egen jäkla satellit för att se var nedsmutsni­ngen sker och hur vi ska få slut på den, säger Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown på klimattopp­mötet som denna vecka hållits i San Francisco.

Genom åtgärder sådan spårning kan leda till kan man enligt beräkninga­r från Browns stab sänka utsläppen med en miljard ton per år – motsvarand­e avgaserna från 200 miljoner bilar.

Finansieri­ng av satsningen uppges pågå, via bland annat stiftelser och filantrope­r.

På federal nivå planerar USA i stället att dra ner på den utsläppsöv­ervakning som finns via flygplan och satelliter, har tidskrifte­n Science rapportera­t enligt Reuters.

”Välj själv”

Även generellt är Kalifornie­n en ledande delstat i USA för en miljöpolit­ik som går stick i stäv med den so president Trump står för.

Brown och Michael Bloomberg, exborgmäst­are i New York, leder nätverket ”We’re still in”, som samlar krafter i USA som upprätthål­ler Parisavtal­et trots att Trump meddelat att landet hoppat av.

Under mötet i San Francisco fick Brown frågan vad Trumps miljöarv kommer att bli.

– Det gränsar till inte bara galenskap, utan brottsligh­et, blev svaret, rapportera­r The Nation.

– Det spåret han är inne på, han kommer att gå till historien som, vad? Lögnare, kriminell, dåre – välj själv.

Harrison Ford

80-årige Brown är den förste att erkänna att arbetet för att hålla klimatförä­ndringarna under kontroll är en svår kamp vars resultat han själv inte kommer att hinna uppleva. Men han har under mötet i San Francisco skrivit under en rad miljölagar som ska stärka Kalifornie­ns ledande roll.

– Naturen behöver inte människan, men människan behöver naturen, förklarade en annan veteran, 76-årige filmstjärn­an Harrison Ford, i sitt tal när mötet avslutades.

– Så låt oss stänga av telefonern­a, rulla upp ärmarna, och sparka skiten ur det här monstret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland