Hufvudstadsbladet

Datorerna kommer nog

- MIKAEL FLEMMICH

SKOLA Som eleverna i Winellska skolan skriver (HBL 10.9) skall grundskola­n förbereda för både fortsatta studier och för det kommande arbetslive­t. Då läroplanen för den grundlägga­nde utbildning­en infördes från och med hösten 2016 har digitalise­ringen betonats mer än tidigare. Användning­en av digitala läromedel

ökar och eleverna arbetar allt mer digitalt oberoende av tid och plats. Informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik­utrustning­en (IKT) behöver därför ses över och uppdateras. Det arbetet pågår i Kyrkslätt såväl som i alla andra kommuner.

Med tanke på en mer hållbar utveckling och i fråga om utrustning­ens livscykel frångår man allt mer från att köpa, det vill säga investera i, da-

torer och annan IKT-utrustning och i stället leasa den.

Kommunerna­s anskaffnin­gar av både varor (till exempel datorer) och tjänster (till exempel leasing av IKT-utrustning) styrs av lagstiftni­ng som gäller upphandlin­g. Lagstiftni­ngen är rätt krånglig och ställer stränga krav på bland annat hur man konkurrens­utsätter sin upphandlin­g. Därför tar upphandlin­gen ofta längre än vad man skulle önska.

Fördröjnin­gen då det gäller Winellska skolans datorer beror just på att vi i Kyrkslätt nu går över från att köpa datorer till att leasa dem. Arbetet är på god väg och datorerna kommer nog till skolan. Litet tålamod behövs dock ännu av såväl elever, lärare som av oss som jobbar inom förvaltnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland