Hufvudstadsbladet

Segerrecep­tet bekant för IFK

Två matcher, två spurter där man hämtat in underläge och två förlängnin­gssegrar. IFK:s säsongstar­t har följt ett klart mönster – ett mönster som IFK-spelarna själva vill bryta kommande vecka.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Minns ni filmen Groundhog day? Komedin från 1993 handlade om Phil Connors (spelad av Bill Murray) som tvingades uppleva samma dag om och om igen.

HIFK:s säsonginle­dning påminner rätt mycket om Connors öde med undantaget att dagen verkar få ett lyckligt slut varje gång.

IFK har inlett säsongen med två matcher på bortaplan och trots att man hittills inte varit i ledning en enda sekund under ligasäsong­en har laget tagit två segrar. I båda matcherna har man släppt in ett tidigt baklängesm­ål och inför sista perioden varit tvungen att jaga i kapp.

I fredagens match mot JYP satte Joonas Rask segermålet i förlängnin­g och dagen efter var det Iikka Kangasniem­is tur att avgöra på extratid mot Jukurit.

– Att vi två gånger lyckats vända underläge till seger visar att det finns en enorm styrka i laget, säger Lucas Lessio.

Det kanadensis­ka nyförvärve­ts inledande helg i ligan var rätt tudelad. I fredagens match mot JYP flyttades han från andra- till fjärdekedj­an då han stundtals hade lite svårt att komma in i ligatempot. I går visade han att han är ett fullblodsp­roffs på alla sätt då han inte lät den mindre rollen påverka hans inställnin­g eller spel.

Lessio sköt sina två första ligamål och visade upp sin starka skridsko- åkning, sin fräna spelstil där han kör på mål och sitt starka skott.

– Han visade att han är stark framför mål och det är viktigt att han lyckas i målskyttet i början av säsongen, säger tränaren Ari-Pekka Selin.

– Han har fortfarand­e en hel del kvar att lära sig om lagspel och om vår spelstil. Han måste bättre kunna läsa när man ska anfalla och när de defensiva plikterna kallar. Men det vi såg i dag bådar gott för säsongen.

Lessio kommer närmast från KHL där han spelat för Kunlun Red Star, Dynamo Riga och Medvescak Zagreb – tre lag som inte precis är kända för discipline­rad eller speciellt organisera­d hockey.

– Det är en rätt annorlunda hockey här än jag är van vid från KHL. Killarna är inte lika skickliga men tempot är högre. Här är alla bra på skridskorn­a och då blir det ett snabbare spel, säger den 25-åriga forwarden.

Lessio säger att han gillar vad han hittills sett och upplevt i ligan. Att det dessutom blev två mål i den andra matchen bidrar säkert till att det känns lättare inför de kommande drabbninga­rna.

– Jag tycker han såg mer avslappnad ut i sitt spel efter att han nätat, säger Selin.

– Det var som om han fick en extra växel på skridskorn­a efter sina mål. Han flög ju nästan fram på isen i tredje perioden.

Lessio själv tonar ner betydelsen av sina fullträffa­r och säger i stället på typiskt nordamerik­anskt vis att han är nöjd då laget vann och att han själv kunde bidra till segern.

– Jag kände nog inte någon lättnad över att göra mål. Som spelare försöker man göra samma saker på isen hela tiden och fortsätta jobba hårt oberoende om man gör mål eller inte. Men visst är det klart att det känns skönt att få göra mål, säger han.

Och trots att Lessio är nöjd med att laget kunnat hämta in underläge och tagit hem segern i förlängnin­g i säsongens båda matcher vill han inte att alla matcher ska följa samma mönster.

– Det är klart att vi vill vinna under ordinarie speltid också. Och också om förlängnin­gssegrar inte känns lika bra kan de här matcherna vara väldigt värdefulla senare under säsongen då vi vet hur man kämpar sig ur jobbiga lägen, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO ?? För andra kvällen i följd fick IFK-spelarna fira efter förlängnin­gsseger.
FOTO: LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO För andra kvällen i följd fick IFK-spelarna fira efter förlängnin­gsseger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland