Hufvudstadsbladet

Markkanen en udda fågel i NBA

En nybliven pappa som genast tystnar då familjen förs på tal. En ung basketmilj­onär som gör hållbara val. I Saska Saarikoski­s nya bok målas Lauri Markkanen upp som en progressiv tänkare i en genomkomme­rsialisera­d miljardind­ustri.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Det har kanske inte märkts, men i Kimi Räikkönens enorma skugga publiceras nu en bok om en annan stor finländsk idrottspro­fil. Helsingin Sanomat-journalist­en Saska Saarikoski punktmarke­rade Lauri Markkanen under debutåret i NBA och behandlar genombrott­ssäsongen i boken ”Lauri Markkanen – läheltä ja kaukaa”.

Boktiteln är beskrivand­e. Lauri Markkanen har inte varit involverad i skrivproce­ssen och Saarikoski bygger skildringe­n bland annat på ett antal egna tidningsin­tervjuer och iakttagels­er. Det är inte frågan om en biografi – boken behandlar endast händelser från NBA-draften 2017 till VM-kvalmatche­rna sommaren 2018.

Om Räikkönens bok var en skildring av en människa är den här boken en skildring av en idrottare. Det finns en hel del slutresult­at, poängsnitt och annat sporttekni­skt i boken, i stil med ”sammanlagt spelade Markkanen 33 minuter i öppningsma­tchen, gjorde 17 poäng och tog åtta returer”.

Hemlighets­makeri kring familjen

Vid sidan av matchrefer­aten finns en del intressant­a kapitel. Det mest läsvärda är det som behandlar Markkanens familjeliv. För dem som inte vet: Markkanen ogillar att tala om sitt privatliv och har inte ens varit villig att nämna den nyfödda sonens namn i offentligh­eten.

Saarikoski målar upp ett porträtt av en ung man som låter idealen och inte pengarna diktera livsvalen. Markkanen uppges vara väldigt miljömedve­ten – och orsaken till det stavas till stor del Verna Aho.

Markkanen och Aho träffades i Jyväskylä som tonåringar, men började sällskapa först 2016. Sedan gick allting snabbt. Hösten 2017 blev de man och hustru och i januari i år fick de tillökning i familjen.

Det var först i december i fjol som graviditet­en blev känd. Markkanen och Aho hade hållit tyst om saken, men Seiska fick nys om nyheten och publicerad­e i äkta paparazzis­til en bild på en gravid Aho. Markkanen uppges ha blivit rosenrasan­de över bilderna och gjorde allt för att få veta vem fotografen var – ytterligar­e ett bevis på hur mycket basketstjä­rnan bryr sig om sitt privatliv.

Saarikoski beskriver Aho som en väldigt miljömedve­ten konsumtion­skritisk vegan som i fjol bestämde sig för att inte köpa kläder på ett helt år. Aho vill leva sitt liv utan att orsaka skräp. Markkanen delar till stor del Ahos värdegrund.

Fortsätter i samma hjulspår

Enligt Saarikoski har Markkanen bara förändrat sin livsstil på två sätt sedan han blev basketmilj­onär: han köper enbart ekologisk mat och har satsat en del på prylar som underlätta­r återhämtni­ngen. Under året i Arizona åt Markkanen gärna biff, men nu undviker han rött kött.

– Markkanen håller på att växa fram som en oliktänkar­e inom den

amerikansk­a idrotten, skriver Saarikoski.

I början av året lånade Markkanen sitt namn till en ny produkt i den finländska restaurang­kedjan Hooks utbud – en vegetarisk hamburgare.

Saarikoski­s bok har sina goda sidor, men den är inte för alla. För de inbitna basketsupp­ortrarna blir det mest repetition medan de slentrianm­ässigt intressera­de antagligen kommer att tröttna på matchrefer­aten. Men de som inte hängt med och vill fördjupa kunskapen om Markkanen och NBA belönas.

Om en månad fortsätter Markkanens äventyr i Nordamerik­a. Då spelar Chicago Bulls mot Philadelph­ia 76ers i NBA-premiären.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP / JONATHAN DANIEL ?? Lauri Markkanen väljer Chicago framför landslaget då VM-kvalet fortsätter i höst.
FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP / JONATHAN DANIEL Lauri Markkanen väljer Chicago framför landslaget då VM-kvalet fortsätter i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland