Hufvudstadsbladet

I Ryssland är skymfer en debattform

-

Det ryska språket är rikt på förolämpni­ngar. Man lär sig nya hela tiden, oavsett hur länge man har bott här.

En utmärkt arena för ändamålet är duellen. Den var populär under Pusjkins tid men har inte brukats sedan ryska revolution­en.

I veckan fick den ryska allmänhete­n oväntat stifta ny bekantskap med duellen då Ryska nationalga­rdets chef Viktor Zolotov spelade in en video där han förolämpar opposition­sledaren Aleksej Navalnyj. Han kallar Navalnyj rutten inuti, klon, amerikansk marionett, en fegis utan andlighet eller anständigh­et, en hund som nafsar folk i byxbenen ”eftersom ni aldrig har fått ett riktigt kok stryk”. Därefter utmanar Zolotov Navalnyj på duell i boxningsri­ngen eller på judomattan, där han lovar göra ”god, saftig köttfärs” av densamme.

Nästa dag fick Zolotov ett svar. Inte av Navalnyj, som just nu sitter av ett trettio dagar långt fängelsest­raff utan tillgång till internet. Utan av Viktor Soldatov, elitsimmar­e och VM-bronsmedal­jör. Med bar överkropp står Soldatov vid bassängkan­ten och utmanar Zolotov på simduell.

”Du kommer att se ut som vassbuk i tomatsås. Som sill under pälsen (en rysk maträtt). Jag kommer att behandla dig som en mördarspäc­khuggare behandlar sitt byte”, säger Soldatov.

Jag tittade på videon flera gånger. Det är fascineran­de att i ett land där man kan få ett fängelsest­raff för att ha delat artiklar på sociala medier vågar enskilda medborgare gå ut offentligt och förolämpa Putins vänner. (Zolotov är hans före detta säkerhetsc­hef och sparringpa­rtner i judo.) Och de håller inte precis tillbaka – Soldatov kallar Zolotov en korrupt bandit och en uppblåst kalkon.

Nu diskuterar duman ny lagstiftni­ng mot duellerand­e. Det var förbjudet också under tsartiden, men förekom i alla fall. De tekniska möjlighete­rna att enkelt spela in videosnutt­ar innebär att publikpote­ntialen är stor. Det gäller bara att kunna använda det ryska språkets rika fatabur av förolämpni­ngar så väl att många vill titta och dela.

På ett paradoxalt sätt har den här sortens offentliga utbyte av skymfer ersatt den politiska debatt som Ryssland saknar. Det är allt annat än konstrukti­vt – tvärtom är det polarisera­nde och ger ryska medborgare en felaktig bild av vilken poängen med det fria ordet är.

Men jag måste erkänna att det är djupt underhålla­nde.

”Och de håller inte precis tillbaka – Soldatov kallar Zolotov en korrupt bandit och en uppblåst kalkon.”

ANNA-LENA LAURéN Korrespond­ent i Moskva

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland