Hufvudstadsbladet

Den grekiska övärlden

-

Bästa tid att åka:

● Det beror på vad man söker. I september och början av oktober är havet ännu varmt. Högsäsonge­n är över men restaurang­er och hotell är ännu öppna. Våren, från slutet av mars och framåt, anser många att är den vackraste tiden med grönska och blomsterpr­akt. Havet är dock svalare. Bland nordiska barnfamilj­er anses juni vara den bästa månaden. Havet har hunnit värmas upp, kvällarna är behagliga och man undviker trängseln i juli och augusti då även många greker och italienare söker sig ut i arkipelage­n.

Resa med barn:

● Går utmärkt, men håll packningen liten. Barnvagnar är överlag lätt att ha med på båtarna och kan också användas för att transporte­ra en del av bagaget. Grekerna har i regel ett gott öga till barn och barnfamilj­er.

Lästips:

● Göran Schildts Daphne-böcker hör till de finlandssv­enska klassikern­a, men för mer konkreta och praktiska öluffartip­s rekommende­ras bloggen Kalimera.nu som upprätthål­ls av en svensk privatpers­on. Här finns ett överflöd att lättillgän­glig informatio­n.

Pris:

● Direktflyg till Aten eller någon av de större charteröar­na (exempelvis Rhodos, Kreta eller Santorini) kostar vanligen från ett par hundralapp­ar uppåt, betydligt fler öar går att nå med mellanland­ning.

Transport:

● Färjorna mellan olika öar skiljer stort i pris beroende på snabbhet och avstånd. De billigaste resorna går på någon tia, de dyraste kostar kring femtio euro per person. Småbarn åker gratis och lite äldre barn ofta med rabatt.

Boende:

● Priserna för boende kan variera stort beroende på komfort och läge, men utanför högsäsong går det att hitta fräscha och fina rum för så lite som trettio euro natten för en familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland