Hufvudstadsbladet

Brygge är en välbevarad hemlighet

En promenad i belgiska Brygge kan bli smått magisk bland de smala gränderna med medeltida rötter. Den sandiga kusten, bara en cykeltur bort, är en av Europas bäst bevarade semesterhe­mligheter.

-

– Brygges första storhetsti­d ligger långt tillbaka i tiden. Handeln över havet och väverierna byggde stadens välstånd. En spansk handelsman beskrev i mitten av 1400-talet hur han räknade till inte mindre än 700 båtar i Brygges hamn på en enda dag. Minnewater, som den före detta hamnbassän­gen heter i dag, är känd för sina många svanar och en plats för romantiska kärleksmöt­en, berättar guiden Frida Wydaeghe.

Förbindels­en med havet blockerade­s småningom och engelsmänn­en började själva ta hand om den ull som exporterat­s till Brygges väverier. Ett bråk med kung Maximilian I gjorde slutligen att handeln flyttade från Brygge till Antwerpen. Staden gled in i en flerhundra­årig Törnrosasö­mn, endast bruten av spets- knypplings­boomen som gav ett tillfällig­t uppsving på 1600-talet.

År 1892 kom den belgiske skalden Georges Rodenbachs bok med den ödesmättad­e titeln Bruges-la-mort (Brygges död) ut och lockade dåtidens turister till staden, som äntligen började se en ljusning igen.

Kultfilm lockar

I dag kommer många turister för kultfilmen In Bruges (2008), med Colin Farrell och Brendan Gleeson som två skurkar som håller sig undan lagen efter ett beställnin­gsmord som har gått fel. Förra året kom drygt åtta miljoner turister hit, bland annat för att ta sig upp för de 366 trappstege­n till toppen av det lutande klocktorne­t Belfort.

Flera kyrkor hyser berömda skatter, som Basiliek van het Heilig-Bloed, där en bit tyg med droppar av Jesu blod på förvaras, eller Onze-Lieve-Vrouwekerk­s vackra Michelange­lo-skulptur Madonna med barn, en märkligt levande uppenbarel­se i hårdaste marmor.

Enhetlig arkitektur

Många hus är från medeltiden, men de flesta i stadskärna­n är byggda under sent 1800- och tidigt 1900-tal, ofta i samma stil. Gatunätet innanför vallgraven är dock identiskt med de ursprungli­ga medeltida gatorna.

Men alla genuina upplevelse­r andas inte historia. En gång fanns det 45 ölbryggeri­er i staden, nu bara ett enda – De Halve Maan (Halvmånen), som för något år sedan fick uppmärksam­het för sin unika pipeline från bryggeriet till ölhallen mitt i staden.

Från Brygge är det en mil ut till havet. Den belgiska kusten är bara 67 kilometer, men nästan hela vägen kantas av fina sandstränd­er. Bakom den ofta över hundra meter breda

■ stranden reser sig en mur av tiovånings­hus. Det är inte vackert, men praktiskt. Här är blåsigt och de höga husen fungerar som ett skönt vindskydd när man flanerar.

Är man sugen på att bada får man pricka in en het solig sensommard­ag, då kan havet vara riktigt skönt. Annars är stränderna mer till för långpromen­ader, solbad, drinkar på sköna uteserveri­ngar, lek och sport.

TT/JOHAN ÖBERG

 ?? Foto: Johan Öberg ?? Allra bäst är Brygge tidiga morgnar och i skymningen, då lugnet råder.
Foto: Johan Öberg Allra bäst är Brygge tidiga morgnar och i skymningen, då lugnet råder.
 ?? Foto: Johan Öberg ?? Brygges allra äldsta bro är i bruk än i dag.
Foto: Johan Öberg Brygges allra äldsta bro är i bruk än i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland