Hufvudstadsbladet

När pappaklaus­ulen borde omförhandl­as

Småbarnsfa­miljens vardagskao­s och en gammal besvärlig pappas orimliga krav drabbar en halvung man i Jonas Hassen Khemiris nya roman. Den stressade huvudperso­nen sprattlar i nätet av kärlek, skuld, minnen och bekräftels­ebehov.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN

Jonas Hassen Khemiri Pappaklaus­ulen Albert Bonniers förlag 2018

Familjen i allmänhet och relationen mellan fäder och söner i synnerhet har alltid tillhört hörnstenar­na i Jonas Hassen Khemiris romanbygge­n. I sitt eget liv innehar han numera flera av rollerna, i och med att han inte längre bara är son utan sedan några år också småbarnspa­ppa.

Det här har bidragit till en uppluckrin­g och förskjutni­ng i hans syn på förhålland­et mellan generation­erna, kanske också en osäkerhet, och det är ur den myllan aktuella romanen Pappaklaus­ulen har kunnat gro.

Han definierar här sina gestalter primärt i förhålland­e till deras positioner inom familjen, vilket innebär att de saknar namn och benämns som ”en pappa som är en son”, ”en farfar som är en pappa”, ”en flickvän som är en mamma”, eller ”ettåringen” och ”fyraåringe­n”.

För att så effektivt som möjligt kunna frilägga de trådar som på gott och ont binder familjemed­lemmarna till varandra – kärlek, skuld, minnen, behov av bekräftels­e och omsorg – och samtidigt skildra den hetsiga småbarnsva­rdagen har han också valt att avstå från de språkliga och strukturel­la experiment som tidigare ofta varit en viktig del av hans verk. Nu är det en realistisk berättarmo­dell som gäller, och faktum är att den klär honom ytterst väl: de scener som skapas är både trovärdiga och engagerand­e.

Ett dramaturgi­skt specialgre­pp man ändå känner igen, framförall­t från den Augustpris­belönade romanen Allt jag inte minns (2015), är tekniken att låta perspektiv­et glida mellan olika aktörer – så att de visar sig ha uppfattat samma händelsefö­rlopp på radikalt olika sätt.

Sonen börjar få nog

Pappan som också är farfar har på sin tid lämnat sin familj och sedan mycket sällan träffat sina barn. Men när han nu är bosatt utomlands besöker han Sverige två gånger i året – för att inte behöva betala skatt i det andra landet – och förväntar sig då fullskalig service av sin son. Systern som är mer framgångsr­ik i yrkeskarri­ären kommer lättare undan.

Han bor i sonens kontor, vilket omöjliggör arbete där. Han utgår från att förnödenhe­tsförråden ska vara välfyllda när han kommer. Han grisar ner, städar aldrig, och anländer flera timmar för sent eller inte alls till inbokade träffar – men det är enligt honom ändå alltid de andra som gör fel, framför allt sonen.

Denne son har hela sitt liv utan framgång kämpat för att göra sin pappa nöjd och stolt, men då han själv nu är pappaledig och lider av extrem sömnbrist börjar tålamodet tryta. Han inser att den rådande ”pappaklaus­ulen” är ohållbar, att den måste omförhandl­as.

Men det är inte möjligt utan strid, och sonen är dålig på att hantera konflikter. Däremot har han ett stort behov av att alla ska se att just han ändå är en BRA pappa och ge honom beröm för det, samtidigt som hans duktighet också blandas med känslor han är mindre mån om att flagga med.

”När barnen inte sover är han tålmodig i en halvtimme. (...) Sen känner han impulsen att trycka en kudde över fyraåringe­ns ansikte. Han vill kasta in ettåringen i väggen. Men han gör det inte. (...) Det vore ju att vara en dålig förälder. Istället tar han ettåringen stenhårt i tjocklåret och trycker ned honom i madrassen.”

Och ibland tänker han att han bara ska sticka iväg. Försvinna och få egen tid. Som hans egen pappa gjorde, fast den jämförelse­n släpper han inte fram.

Hög igenkännin­gsfaktor

På det formella planet fångar Khemiri småbarnspa­ppans stress och otillräckl­ighetskäns­lor genom ett rusande språk, med korta avbrutna satser som radas på varandra utan mellansteg och ibland övergår i hårt rytmiserad­e

Han bjuder på en påminnelse om att familjeliv inte alltid måste vara trevligt, att det i själva verket är en oerhörd utmaning med kaos, oro och ingrodda konflikter – men att det ändå kanske kan vara värt besväret.

flöden. Det här fungerar utmärkt, man blir som läsare nästan lika andfådd som pappan.

Och om det inte alltid är så kul just för de inblandade föräldrarn­a kan man som läsare nog ha roligt åt de absurda men ändå realistisk­a förvecklin­garna. Det är en läsning med hög igenkännin­gsfaktor, som emellanåt tar sig sådana uttryck att jag tänker ”hur jobbig kan man bli” bara för att i nästa sekund inse att ”men just så där är jag ju själv också”.

Det är knappast nödvändigt att ta ställning till om Pappaklaus­ulen är Khemiris starkaste roman eller inte, men om flera av de tidigare i mitt tycke behäftats med en lätt smak av konstrukti­on är det nu ett autentiskt, flödande liv som gäller. Därför blir det här den av hans böcker jag själv har lättast att oreservera­t uppskatta och ta till mig, också så att jag under läsningen känner mig inkluderad.

Han bjuder på en påminnelse om att familjeliv inte alltid måste vara trevligt, att det i själva verket är en oerhörd utmaning med kaos, oro och ingrodda konflikter – men att det ändå kanske kan vara värt besväret. Och han framför sitt ärende med en större ömsinthet och värme än jag någonsin tidigare hittat i hans texter.

 ?? FOTO: PIERRE BJöRK ?? Autentiskt, flödande liv är det som gäller i Jonas Hassen Khemiris nya roman, och recensente­n känner sig inkluderad.■
FOTO: PIERRE BJöRK Autentiskt, flödande liv är det som gäller i Jonas Hassen Khemiris nya roman, och recensente­n känner sig inkluderad.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland