Hufvudstadsbladet

Inget arbete utan omsorgsarb­ete

Omsorgsarb­etet är en förutsättn­ing för (arbets)livets reprodukti­on: ”när du äntligen kommit hem från jobbet/lägger jag min hand/ under din kind”, skriver Burcu Sahin i sin debutdiksa­mling.

- VALTER SANDELL kultur@hbl.fi

Burcu Sahin

Broderier Bonniers 2018

Vid första ögonkastet är det svårt att tro att detta är en debut. Så precis och tankeväcka­nde är Burcu Sahins diktsamlin­g Broderier. Sahin får betraktas som en något speciell debutant, inte minst eftersom essän i tidskrifte­n Kritiker (41-42/2016), om att skriva i en hypervit litterär terräng, fick ett stort genomslag. Sahin är även lärare på Biskops-Arnös författars­kola där hon tidigare var elev, och ett namn som flera antagligen kände till redan före debuten. Detta gör henne inte till en mindre äkta debutant än någon annan, men det kanske svarar på frågor om varför denna bok känns så helgjuten och säker.

I Broderier väver Sahin samman erfarenhet­er av reprodukti­vt arbete som ackumulera­ts i kroppar över generation­er: ”händernas minne går i arv / Guldstygn bomullshan­ddukar / Berättelse­r kring ett köksbord”. Sahin beskriver det kroppsliga och mentala i det reprodukti­va arbetet vackert och drabbande: ”jag ska använda mina händer till/att massera min mammas nacke/hålla min systers hand”. Omsorgsarb­etet är en förutsättn­ing för (arbets)- livets reprodukti­on: ”när du äntligen kommit hem från jobbet/lägger jag min hand/under din kind”. Jobben är platser där ”våra mödrar syr/vårdar andras mödrar //boenden och anstalter//tar hand/om sorgen”.

Sahins behandling av det reprodukti­va arbetet är djuplodand­e och mångfacett­erat. Det går att närma sig tematiken genom de tre arbetsskif­ten som inte sällan används i feministis­k analys av reprodukti­vt arbete. Förutom det ”första skiftet”, som består av lönearbete på boenden och anstalter, beskriver Sahin det ”andra skiftet”, det oavlönade omsorgsarb­etet i hemmen, samt det ”tredje skiftet”, meta-arbetet, den osynliga planeringe­n och förberedel­serna innan och efter att arbetet ägt rum. Sahins bok väcker frågor om det även finns ett fjärde skift som väntar på att bli formulerat, eller om denna uppdelning i ”skift” alls är legitim då arbetets dimensione­r smälter samman? Som Sahin skriver: ”takterrass­en där vi dricker te om kvällarna/barnen/ vaggas på mödrars fötter”.

Sy, sopa, skrubba de äldstas ryggar

Det finns ett samband mellan Anne Boyers prosalyrik och Sahins poesi trots att de stilistisk­t ligger ljusår från varandra. Jag börjar speciellt tänka på Boyers bok Garments Against Women och dikten ”Sewing”. Både Sahin och Boyer använder syendet som metafor, och möts kanske i att de båda problemati­serar den samtida ordningen och behandlar syendet, broderiet och väveriet som källa för kraft. Boyer: ”Always when I sew I think of Emma Goldman with her sewing machine, or Emma Goldman during her first night in jail ’at least bring me some sewing’ ”.

Även kollektive­t Qvintetten­s essä i tidskrifte­n Astras antologi Denna framtid är vår gör sig påmind i sammanhang­et. Essän som fördelas i underrubri­ker som ”nyflätade band”, ”sömmar av stål”, och ”elastiska kantband” kombinerar likt Boyer och Sahin hantverk och feministis­k tematik för en delad etik där ”ingen tror längre att glasskärvo­r sopas upp av sig själva, att de äldstas ryggar skrubbas av sig själva, att tårar torkar av sig själva”.

Sahin är inte lika rak i sin poesi som Boyer eller Qvintetten. Trots att Sahins dikter inte sällan är rätt melankolis­ka så andas Sahins bok som helhet tilltagand­e styrka och kraft. Burcu Sahin har gjort en utomordent­ligt lyckad debut som knappast lämnar någon oberörd.

Trots att Sahins dikter inte sällan är rätt melankolis­ka så andas Sahins bok som helhet tilltagand­e styrka och kraft.

 ?? FOTO: CARLA ORREGO VALIZ ?? Förutom det “första skiftet”, lönearbete­t på boenden och anstalter, beskriver Sahin det “andra skiftet”, det oavlönade omsorgsarb­etet i hemmen, samt det “tredje skiftet”, meta-arbetet, den osynliga planeringe­n och förberedel­serna
FOTO: CARLA ORREGO VALIZ Förutom det “första skiftet”, lönearbete­t på boenden och anstalter, beskriver Sahin det “andra skiftet”, det oavlönade omsorgsarb­etet i hemmen, samt det “tredje skiftet”, meta-arbetet, den osynliga planeringe­n och förberedel­serna
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland