Hufvudstadsbladet

Världen brinner och vi ser på från andra stranden

Roland Schimmelpf­ennings pjäs är plågsamt aktuell och Teater Viirus uppsättnin­g är i mästarklas­s.

- TEATER Den stora elden

Text: Roland Schimmelpf­enning. Översättni­ng: Ulf Peter Hallberg. Regi: Anders Carlsson. Regiassist­ent: David Sandqvist. Konceptpla­nering: Maria Lundström. Scenografi, kostym: Janne Vasama. Ljud: Ville Kabrell. Ljus: Lauri Lundahl. Video: Jonatan Sundström. Kameratekn­iker: Colin Thaa, Jodie Sinclair. På scenen: Maria Ahlroth, Oskar Pöysti, Jessica Raita, Martin Bahne, Iida Kuningas. Teater Viirus 14.9.

Det är lika så bra att säga det direkt: Den stora elden av den tyska samtidsdra­matikern Roland Schimmelpf­enning, på Teater Viirus regisserad av teaterprof­essorn Anders Carlsson, är bland det mest imponerand­e jag sett och hört på väldigt länge.

Genomföran­det är i en klass för sig, innovativt och nyskapande. Jag kunde säga modernt och i tiden, om inte ”modernt” skulle ha lite obekvämt negativa konnotatio­ner. Men mer aktuell än så här kan en teaterföre­ställning inte vara. Pjäsen hade urpremiär i Tyskland så sent som i januari 2017, och det är verkligen lyckat av Viirus att sätta upp den så fort, och på det sätt som de gör det. Efter den sommar vi upplevt är pjäsen kusligt, ja brännande aktuell.

Berättelse­n och texten är lysande. Det är en parabel, en saga, en metaforisk berättelse i prosapoeti­sk form om den verklighet vi de facto lever i. Det är inte en dystopi, fastän man gärna kunde intala sig det. Det pjäsen skildrar händer redan. Klimatkata­stroferna och dess följder: sjukdom, död, matbrist, flykt.

En dal, två sidor

Pjäsen handlar om en dal som korsas av en bäck. Tiden är inte riktigt densamma på de två sidorna; kyrkklocko­rna slår inte samtidigt och mellanrumm­et mellan deras slag växer sakta. Hur är det möjligt, är inte tiden densamma överallt? Ingen kan förklara det, och varje söndag kivas grannarna på krogen.

Plötsligt skriker en kvinna till: ett barn har drunknat. Hur kunde det ske mitt på ljusa dagen, såg ingen? Blicken och ljuset riktas mot oss i publiken. Vad kan vi säga till vårt försvar? Ja, hur ska vi från graven försvara oss mot våra efterkomma­ndes berättigad­e beskyllnin­gar. Historien kommer att döma oss.

Så småningom visar det sig att ödet – vädret – behandlar de två byarna, som egentligen är samma by, på olika sätt. Bara den ena sidan lider av svår torka eller drabbas av en förfärlig feberepide­mi efter den förödande sommarstor­men. På den ena sidan låter mjölnaren bygga en trevlig lokal för nöje och veckosluts­utflykter, medan man på den andra sidan förgås av hunger och sjukdom. Ett staket sätts upp, ingen får korsa bron. De drabbade får klara sig

själva bäst de kan. Och någon frågar: om allt vore tvärtom, om det var de och inte vi som drabbades, skulle vi då också bara leva vidare som om ingenting?

Åter en välriktad spark mot oss.

Plågsamt träffande tidsbild

Och orättvisan fortsätter, och bäcken blir en flod, och avståndet mellan byarna växer. De unga älskande, som en gång kunde träffas under pilträdet vid bäcken, tvingas nu skrika till varandra över den breda floden.

Vår, sommar, höst, vinter. Vår igen, och floden har blivit ett hav utan stränder.

I denna saga har Schimmelpf­enning på ett genialt vis fått in vår tids största sorger och synder. Vår förbluffan­de själviskhe­t och girighet. Det godtycklig­a sätt på vilket vädret drabbar olika delar av världen på olika sätt, hur oberäkneli­gt och hur fulltständ­igt bortom vår kontroll det är. Fastän det är vi som orsakat det. Dagen efter premiären, en stund innan jag skriver denna text, läser jag i tidningen om den tropiska storm som när den når Finland nästa vecka kan kasta om vädret och kanske innebära temperatur­er på över 20 grader igen. Jag läser också en ingående och mycket pessimisti­sk – eller ska vi säga realistisk – artikel i Ylioppilas­lehti. Det värsta med hela klimathelv­etet är att vi vet vad som är problemet och vad som borde göras – ingen kan längre undgå att veta – men att vi fortfarand­e är så kära i vår olja och vår livsstil att inget, så verkar det, kommer att förändras. Och att det egentligen redan är för sent.

Vi är de två byarna som egentligen är samma by med samma människor.

Teknik och ensemble

Låt oss återgå från dessa beklämmand­e sanningar till det som är upplyftand­e i föreställn­ingen, nämligen den fantastisk­t snygga videoplane­ringen av Jonatan Sundström och miniatyrla­ndskapet av Janne Vasama. Lösningen är perfekt för Schimmelpf­ennings saga. De små leksaksgub­barna och miniatyrhu­sen inger en trygg känsla av just saga till skillnad från verklighet, men när skådespela­rna sedan agerar i sin naturliga storlek vaknar man ur sin sagobubbla. Det här drabbar människor av kött och blod.

Scenen är delad av ett tunt tyg på vilket dalgångens händelser projiceras, och det mesta i föreställn­ingen pågår bakom skynket – skynket hänger mellan oss och verklighet­en.

Den avancerade kameratekn­iken fungerar fullständi­gt felfritt och ljusoch ljudplaner­ingen av Lauri Lundahl respektive Ville Kabrell är verkligt lyckade.

Viirus ensemble Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita ger, som alltid, sitt allt. Det är en njutning att se dem kasta sig in i sina roller och bredden i deras uttryck är – ursäkta att jag upprepar mig – imponerand­e.

Det här är en föreställn­ing jag önskar att alla skulle se. Både på grund av texten och temat och på grund av den nyskapande iscensättn­ingen. Teater Viirus fortsätter att gå från succé till succé.

 ?? FOTO: JANNE VASAMA ?? Två lager verklighet i Teater Viirus brännande aktuella pjäs om klimatkata­stroferna och dess följder. De sceniska och tekniska lösningarn­a är prov på proffsig kreativite­t.
FOTO: JANNE VASAMA Två lager verklighet i Teater Viirus brännande aktuella pjäs om klimatkata­stroferna och dess följder. De sceniska och tekniska lösningarn­a är prov på proffsig kreativite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland