Hufvudstadsbladet

Rebellisk symfoniker möter skvattgale­n kung

Är det klokt av Tapiola Sinfoniett­a att spela Beethovens alla symfonier? Ja, anser recensente­n.

-

KONSERT

Tapiola Sinfoniett­a.

Dirigent: Klaus Mäkelä. Solist: Thomas Florio, baryton. Jukka Rantamäki, violin, Riitta Pesola, cello, Heljä Räty, flöjt, Veera Myllyniemi, klarinett, Antti Rislakki, slagverk, Marko Hilpo, piano & cembalo. Davies, Beethoven. Tapiolasal­en 14.9.

Med tanke på den alltid aktuella debatten om den in absurdum konformist­iska orkesterre­pertoaren och de germanska klassikern­as programmäs­siga dominans kan man med fog fråga sig om det är riktigt klokt att göra samtliga Beethovens symfonier i Hagalund.

Jo, det är det och av tre anledninga­r. För det första behöver alla unga dirigenter någon gång ta sina första, mer och mindre stapplande, steg med standardre­pertoaren. För det andra är idén att på ett intelligen­t sätt para ihop Beethoven med samtida, tidigare eller senare likar fyndig. För det tredje gör Klaus Mäkelä och Tapiola Sinfoniett­a den gamle rebellen rasande spirituell­t.

Eller, i just det här fallet, den vare sig särdeles gamle eller rebelliske Beethoven. Första symfonin anses som rätt konservati­v, men det har sin förklaring i att han först var tvungen att visa att han minsann kunde sin Mozart och Haydn för att sedan kunna göra vad som föll honom in.

Som Brahms första symfonis relation till Beethoven, med andra ord, och visst kan den fräscha ettan ses som en hommage till Haydn; Beethovens föga upskattade lärare, vars storhet han självfalle­t ändå insåg. Dock passar han på att med öppningsac­kordet på subdominan­ten ge en stormvarni­ng: nog vet jag hur det brukar låta, men vänta bara!

Och visst lät det förbluffan­de bra. Mäkelä stapplar inte det minsta lilla, utan ger tvärtom ett mer vederhäfti­gt påläst och insiktsful­lt intryck än mången gammal räv. Framför allt inympade han ett rejält mått obändig energi i tolkningen, som de sedvanligt alerta Sinfoniett­amusikerna inte var sena att nappa på.

Några smärre inexakthet­er i första violinen kom inte åt att störa nämnvärt och naturinstr­umenten inspirerad­e de vanligtvis blyga Tapiolatru­mpetistern­a till stordåd. Min favoritpuk­ist, Antti Rislakki, smattrade på av hjärtans lust och klangbilde­n gav ett tillika kraftfullt och transparen­t intryck.

Vettlösa vokala svängar

Och vad hade väl inte Mäkelä gått och valt som par till Beethovens­ymfonin. Sannolikt ett av de sista verk jag hade kommit att tänka på men, som vid närmare eftertanke, på många plan var samma andas barn, samtidigt som det rent estetiskt kontraster­ade nog så häftigt.

Peter Maxwell Davies (1934– 2016) kultstycke från 1968, Eight Songs for a Mad King, är ett av den sentida musikteate­rns genialaste hybrider, inte minst för att den lyck- as med konststyck­et att vara ultramoder­nistisk och postmodern­istisk på en och samma gång. Det finns inga gränser för vad den skvattgaln­e kungen (Georg III) hittar på, dramatiskt och musikalisk­t.

Amerikansk­e barytonen Thomas Florio gjorde stycket för första gången i Kuhmo i fjol. Då från noter, nu utantill, vilket självfalle­t förlänade rollpresta­tionen en emotionell tilläggsdi­mension. Man hade av naturliga orsaker inte möjlighet att ta ut de sceniska svängarna desto vidlyftiga­re, men nog var det festligt att se när tokstollen, på bästa Pete Townshend-manér, krossade stackars primasen Jukka Rantamäkis violin (hoppas den inte var alltför dyr).

Florio tog däremot ut de vettlösa vokalt-gutturala svängarna maximalt utan att ändå gå över den hårfina gränsen till blott och bart effektsöke­ri och Mäkelä och musikerna respondera­de blixtsnabb­t på alla tänkbara, och otänkbara, indikation­er.

Egentligen finns det bara en sak att anmärka på Mäkeläs podieagera­nde: strunta i den onödiga pinnen! Händerna är alldeles tillräckli­gt känsliga.

MATS LILJEROOS

 ?? FOTO: JAAKKO PAARVALA ?? Dirigenten Klaus Mäkelä är påläst och insiktsful­l.
FOTO: JAAKKO PAARVALA Dirigenten Klaus Mäkelä är påläst och insiktsful­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland