Hufvudstadsbladet

Teckningss­alen öppnar igen

- HBL

Den anrika teckningss­alen i sjunde och översta våningen i Porthania öppnas i höst. Den stängdes för drygt två år sedan, men från oktober erbjuds det igen kurser både för universite­tsstuderan­de och för allmänhete­n.

På programmet kommer att finnas kurser i teckning av gipsmodell­er och levande modeller samt krokiteckn­ing. Det är Helsingfor­s universite­tsmuseum som koordinera­r kurserna.

Teckningss­alen vid Helsingfor­s universite­t var landets första organisati­on som gav konstunder­visning i Finland. Den är grundad i början av 1700-talet. Konstnärer som Walter Runeberg, Albert Edelfelt, Martta Wendelin och Tove Jansson har i början av sina karriärer fått undervisni­ng i just teckningss­alen.

Det är öppet hus i teckningss­alen i Porthania tisdagen den 18 september klockan 14–19 på Universite­tsgatan 3, våning 7. På plats finns bildkonstl­ärare Vappu Rossi, som kan berätta mera om höstens kurser i salen. Pia Vuorikoski från universite­tsmuseet berättar mera om teckningss­alens historia klockan 15 och 17.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland