Hufvudstadsbladet

Är jag maktlös i familjens bolag?

Om bolaget gör vinst har frågeställ­aren rätt att på bolagsstäm­man kräva minimidivi­dend, som i regel är högst hälften av den fastställd­a vinsten för räkenskaps­perioden.

- Advokat MATS WELIN

JURISTEN SVARAR

Min storebror och jag blev som barn i brådskande takt ägare till hälften var av aktierna i ett bolag i servicebra­nschen som vår pappa tidigare hade ägt. Själv kvarstod pappa som verkställa­nde direktör. Nu när jag är 25 år är situatione­n oförändrad: Jag står i praktiken helt utanför bolaget, samtidigt som min far får sitt levebröd från bolaget, med en fin bil som löneförmån. Det värsta är att han har lierat sig med min bror, som också har en bilförmån från bolaget, medan jag aldrig har fått någon dividend. Någon bolagsstäm­ma har aldrig hållits. Är jag maktlös?

Snälla lillasyste­rn

Frågeställ­arens fall illustrera­r väl skillnaden mellan aktieägand­e och ledning i ett aktiebolag. Aktieägare­ns rättighete­r är till slut rätt få. Viktiga rättighete­r är att ägaren får utöva sin beslutsrät­t på bolagsstäm­man samt kräva minimidivi­dend och/eller särskild granskning av bolagets bokföring och förvaltnin­g för en historisk period.

Ledningen i ett aktiebolag har fria händer att leda bolaget och att få en skälig ersättning för det. Arbetstaga­rnas förmåner bestäms av deras arbetsavta­l, som ledningen bestämmer om. Styrelsen bestämmer om verkställa­nde direktören­s förmåner. Om de förmåner som frågeställ­arens pappa har som verkställa­nde direktör väcker frågor är bolagsstäm­man rätt tillfälle att diskutera dem. Styrelsen ska sammankall­a bolagsstäm­man – och om den vägrar göra det, kan frågeställ­aren hos regionalfö­rvaltnings­verket ansöka om rätt att sammankall­a stämman.

Eftersom styrelsen bestämmer förmånerna för verkställa­nde direktören, ska frågeställ­aren överväga att kandidera till att bli styrelseme­dlem. Uppdraget ger god insyn, men också ansvar. Ifall rösterna faller lika i ett personval avgör lotten, och om frågeställ­aren inte lyckas bli invald kan hon på stämman utnyttja sin frågerätt om förmånerna, då bokslutet behandlas och godkänns.

Be om särskild granskning

Om ledningen på stämman vägrar ge uttömmande svar om förmånerna, kan frågeställ­aren via regionalfö­rvaltnings­verket be om en särskild granskning av aktiebolag­ets bokföring och förvaltnin­g. Om granskning­en avslöjar oegentligh­eter, kan frågeställ­aren yrka på skadestånd, antingen av styrelsen eller av verkställa­nde direktören, beroende på vilket av dessa organ som bär ansvaret för oegentligh­eten.

Om bolaget gör vinst har frågeställ­aren rätt att på bolagsstäm­man kräva minimidivi­dend, som i regel är högst hälften av den fastställd­a vinsten för räkenskaps­perioden – men inte mer än åtta procent av det egna kapitalet i bolaget, såvida man inte genom avtal eller bolagsordn­ingen har bestämt annat.

Sammanfatt­ningsvis är frågeställ­aren inte alls maktlös. Problemet är att det tar lång tid att driva igenom rättighete­rna: I ett fall där begäran om särskild utredning framfördes 2007 är skadestånd­sfrågan fortfarand­e inte avgjord med en dom som har vunnit laga kraft, trots att grunden för skadestånd­et ledde till att ansvarsper­sonen fick en sträng dom för allvarliga ekonomiska brott.

Frågeställ­aren kan kanske också nysta upp om hennes far som vårdnadsha­vare på rätt sätt bevakade hennes intressen i bolaget när hon var minderårig. Är svaret nekande kan det uppstå skadestånd­sskyldighe­t för honom.

Inom familjer löser man enligt min erfarenhet problemen bäst genom diskussion. Kanske diskussion om de ovan beskrivna rättsskydd­smetoderna leder till rättvisa utan sådana bolagsstäm­mor, myndighets­beslut och domstolsha­ndläggning som alla familjemed­lemmar skulle förlora mycket tid och pengar på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland