Hufvudstadsbladet

Isbjörn öppnade dörrarna till Alandia

- SPT-NYA ÅLAND/DAN HELENIUS

Wiklöf Holding är ny storägare i försäkring­sbolaget Alandia. Wiklöf Holding har genom bolaget Isbjörn köpt hela Eckerö Shippings aktieinneh­av i försäkring­sbolaget. Det är fråga om 13 018 aktier eller 6,6 procent av Alandia.

Det är ett bra bolag, med vass ledning och aktiva ägare. Nils Lampi vd för Wiklöf Holding, om försäkring­sbolaget Alandia

Parterna uppger inte hur mycket Wiklöf Holding fick betala för aktierna.

Under en presskonfe­rens på fredagen sade vd Nils Lampi att Wiklöf Holding inte planerar några ändringar i Alandias ledning.

– Det är ett bra bolag, med vass ledning och aktiva ägare, sade han.

Har Wiklöf Holding planer på att öka sin andel i Alandia? – Det får framtiden utvisa, säger Lampi.

Eckerökonc­ernen är fortsättni­ngsvis en av Alandias största ägare genom Rederi Ab Eckerö, som äger 11,3 procent av försäkring­saktiebola­get.

Win-win

Enligt rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist är detta en win-win-affär för rederiet.

– Vi hade mera kapital bundet i aktier än vad som är optimalt. Nu fick vi frigöra lite kapital och samtidigt fortsätta som ägare, säger Blomqvist.

Blomqvist underströk att Eckerökonc­ernen även i framtiden vill vara med och äga Alandia.

– Vi uppskattar att det finns en marinförsä­krare på Åland, säger han.

”Ett bra bolag”

Wiklöf Holding ville redan i våras köpa in sig i Alandiabol­agen. Då köpte Wiklöf Holding en aktie av Viking Line för 7 500 euro.

Men i samband med köpet aviserade Ålands Ömsesidiga Försäkring­sbolag Ömsen att det av Ömsen helägda dotterbola­get RÖF invest skulle utnyttja den hembudskla­usul som finns i Alandias bolagsordn­ing. Klausulen innebär att de som redan är ägare i bolaget har förtur att köpa de aktier som säljs. Det blev med andra ord ingen affär för Wiklöf Holding den gången.

I augusti kunde Nya Åland rapportera att Wiklöf Holding genom köpet av ett befintligt bolag – Isbjörn – med aktier i Alandia kunde köpa in sig i Alandia utan att hembudet kan utnyttjas.

– Jag skojade lite om att köpa en aktie i Alandia. Men den blev inlöst av Ålands Ömsesidiga Försäkring­sbolag. Ett par veckor senare blev jag uppringd av en herreman som ägde bolaget Isbjörn. Genom köpet av Isbjörn fick vi aktier i Alandia, sade Anders Wiklöf på fredagen.

– Sedan bjöd Eckerö ut aktierna och vi köpte. Så har det ena lett till det andra, sade Wiklöf.

Hembudskla­usulen får kritik

Både Lampi och Wiklöf är kritiska till hembudskla­usulen i Alandia. Wiklöf har tidigare sagt att det är naivt att tro att det genom hembud går att hindra ett åländskt bolag att köpa in sig.

Lampi anser att hembud inte hör hemma i dagens affärsvärl­d.

– Det hindrar de facto frihandel med aktien och utgör ett hinder för bolagets värdeutvec­kling, säger han.

Wiklöf tillägger att det måste finnas en fri marknad.

 ?? FOTO: /SPT-NYA ÅLAND ?? Anders Wiklöf, Björn Blomqvist och Nils Lampi var idel leende på fredagens presskonfe­rens om Wiklöf Holdings köp av Eckerö Shippings aktier i försäkring­sbolaget Alandia.
FOTO: /SPT-NYA ÅLAND Anders Wiklöf, Björn Blomqvist och Nils Lampi var idel leende på fredagens presskonfe­rens om Wiklöf Holdings köp av Eckerö Shippings aktier i försäkring­sbolaget Alandia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland