Hufvudstadsbladet

90 år

- TT /JOHAN NILSSON

sedan alexander Fleming uppfann penicillin­et.

Hipp, hipp, hurra! I år är det 90 år sedan Alexander Fleming upptäckte det första antibiotik­umet: penicillin. En upptäckt som räddat miljoner människors liv. Svarta moln vid horisonten hotar dock att kasta oss tillbaka till en tid då ett vanligt sår i foten kunde vara dödligt.

Som så många gånger tidigare gjordes upptäckten av en slump. Professor Fleming hade glömt att diska en bakterieod­ling när han for på semester. När han kom tillbaka hade bakteriern­a visserlige­n växt, men inte runt den mögelsvamp som också fanns i odlingen.

Fleming gick dock aldrig vidare med sin upptäckt. Det var först flera år senare, i skuggan av det föreståend­e världskrig­et, som Flemings iakttagels­e ”återupptäc­ktes”.

Att framställa penicillin visade sig dock vara svårt, varför det var först i krigets slutskede som det kom att användas i större skala för första gången. Läkemedlet­s potential stod omedelbart klar för de allierade. ”Thanks to penicillin our soldiers will come home”, hette det. Tack vare penicillin kommer våra soldater hem.

– Upptäckten av penicillin är en av de största medicinska upptäckter­na någonsin. Den näst största, brukar jag säga, efter vaccinatio­nerna. Plötsligt gick det att bota infektione­r som man kunde dö av tidigare, som lunginflam­mation eller ett vanligt sår i foten, säger Stephan Stenmark, smittskydd­släkare i Västerbott­ens läns landsting i Sverige.

Kirurgi kräver antibiotik­a

Dessutom, säger han, är antibiotik­a en absolut förutsättn­ing för den högspecial­iserade sjukvård vi i dag tar för given.

– Det är inte alla som tänker på det, men utan antibiotik­a kan vi inte ge de aggressiva cancerbeha­ndlingar vi ger i dag, utföra transplant­ationer eller ha den avancerade kirurgi och neonatalvå­rd vi har, eftersom dessa behandling­ar är helt beroende

av att det finns fungerande antibiotik­a.

Men nu, 90 år senare, är allt detta hotat. Detta eftersom bakteriern­a – med hjälp av speciella gener – kan bli motståndsk­raftiga, resistenta, mot antibiotik­a. Och ju mer antibiotik­a som används, desto större är risken att de utvecklar resistens.

Detta är en utveckling som pågått i decennier, men de senaste åren har den gått allt snabbare.

Resistenta bakterier reser

– Det finns länder där den redan gått överstyr. I södra Europa, delar av USA och i Vietnam är dödlighete­n högre på grund av antibiotik­aresistens. Sjukvården kan vara jättebra, men människor dör för att antibiotik­an inte längre fungerar som den ska.

Orsaken till den accelerera­nde utveckling­en är att vi människor reser allt mer och att vi tar med oss bakterier som bär på dessa resistensg­ener hem.

– Det handlar inte om migratione­n, utan om våra resvanor och till viss del om den mat vi importerar. Nyligen kom en rapport som visar att det år 2050 kommer att dö 10 miljoner människor per år om den här utveckling­en fortsätter. Nu tror inte jag att det kommer att bli riktigt så illa, men det visar ändå på proportion­erna, säger Stephan Stenmark.

De bakterier som hittills blivit resistenta lever framför allt i tarmarna och i urinvägarn­a, vilket har gjort att det i dag finns infektione­r i bukhålan, prostata, urinvägarn­a och äggledarna som är mycket svårbehand­lade. I vissa länder nästan omöjliga.

Vägen fram, enligt Stephan Stenmark, är att hitta helt nya sätt att döda bakterier på. Forsknings­ansträngni­ngar görs, men hittills har det mest handlat om varianter på redan kända verkningsm­ekanismer. En orsak är att intresset från de stora läkemedels­företagen har varit svagt.

– Det är en väldigt lång och krånglig väg att hitta helt nya mekanismer. Dessutom ligger det för lite pengar i antibiotik­a. Företagen vill helst sälja mediciner där man äter ett piller varje dag. Det pågår projekt med nya finansieri­ngsmodelle­r, men det tar tid.

Dessutom har resistense­n ironiskt nog resulterat i att företagen blir allt mindre intressera­de av att hålla äldre antibiotik­a, som penicillin, vid liv.

Försäljnin­gen går ner

– I exempelvis Indien fungerar penicillin nästan inte längre.

Försäljnin­gen går ner och då finns det exempel på att produktion­en av vissa preparat läggs ner, vilket kan drabbas oss i Norden där penicillin fortfarand­e fungerar, menar Stenmark.

– Det är ännu en konsekvens av den globaliser­ade värld vi lever i, att fungerande preparat försvinner från marknaden.

Han är dock hoppfull – men i så fall måste det satsas resurser.

– Det är klart att det går, men det här är inget självspela­nde piano. Jag träffar en del politiker, men i relation till hur viktigt alla tycker att det här är, så är det ganska modesta satsningar vi har sett hittills, säger han.

I exempelvis Indien fungerar penicillin nästan inte längre. Stephan Stenmark smittskydd­släkare

 ?? FOTO: TT/CDC/HANDOUT ?? ■ Bakterier är så små att de inte syns, men vid infektione­r kan de vara dödliga. Framför allt om de kommer ut i blodbanan, något som kan orsaka sepsis (blodförgif­tning).
FOTO: TT/CDC/HANDOUT ■ Bakterier är så små att de inte syns, men vid infektione­r kan de vara dödliga. Framför allt om de kommer ut i blodbanan, något som kan orsaka sepsis (blodförgif­tning).
 ?? FOTO: IMPERIAL WAR MUSEUM ?? ■ Professor Alexander Fleming i sitt laboratori­um på St Mary’s i Paddington, London. På fredag har det gått exakt 90 år sedan han upptäckte penicillin­et.
FOTO: IMPERIAL WAR MUSEUM ■ Professor Alexander Fleming i sitt laboratori­um på St Mary’s i Paddington, London. På fredag har det gått exakt 90 år sedan han upptäckte penicillin­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland