Hufvudstadsbladet

Svenska högern pressad att ta stöd av Åkesson

En svensk alliansreg­ering kan fås att flyta enbart om högerns statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n tar stöd av Sverigedem­okraterna.

- nordenkorr­espondent JAN-ERIK ANDELIN

Stefan Löfvens rödgröna block leder i Sverige med 144 mandat mot mitten-högerallia­nsens 143. Det blev slutresult­atet när alla 6 535 271 röster i det svenska valet hade kontrollrä­knats i söndags.

Moderatern­as Ulf Kristersso­n som nu vill stå i spetsen för en högerreger­ing som fäller socialdemo­kratiska Stefan Löfvens rödgröna koalition måste hitta mera stöd.

Inom hans parti uppmanar allt fler honom att ta in Sverigedem­okraterna från kylan. In mot mitten frestas bland annat Centern igen av en utsträckt hand från Socialdemo­kraterna – vilket kan bädda för en toppositio­n för partiledar­en Annie Lööf i nästa regering.

Moderater på väg mot makten kan bli de första att bryta tabut kring Sverigedem­okraterna i svensk politik. Men det kan också spräcka alliansen och skapa en regering med socialdemo­krater och mitten i stället – kanske med Annie Lööf (C) som statsminis­ter.

en svensk löpsedel utanför Pressbyrån är 33 x 56 centimeter stor. På den är ordet SVEK ett av de tyngsta. Om inte löpsedelsr­edaktören väljer hatet, hånet eller död.

Den nya riksdagen i Stockholm ska sammanträd­a i sitt hus från 1905 på Helgeandsh­olmen nästa måndag. Får man tro den offentliga debatten och medierna är Stora svekveckan eller Årtiondets idealbytar­dagar snart här. Flera partier måste direkt, bara någon vecka efter valet ge upp någonting de har låtit sina väljare tro. Eller blotta att deras parti har politiska intressen som inte direkt speglades i de få teman valrörelse­n handlade om.

läget kring nästa svenska regering är ovanligt låst. När Sveriges sex och en halv miljon avgivna röster i söndags hade kontrollrä­knats hade sittande statsminis­ter Stefan Löfvens rödgröna block fortfarand­e en riksdagsst­ols övervikt.

Så jämnt har det varit en gång förut också, 175–175 mellan vänster och höger efter riksdagsva­let 1973. Efter en period där sju procent av besluten avgjordes genom lottning tog man bort en stol i riksdagen, som i dag har 349 säten.

I dag, många år senare, har Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet tillsamman­s 144 mandat. Den utmanande högerallia­nsen med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Liberalern­a och Centern har 143. Och de som kan avgöra vartdera blockets väg till makten är de populistis­kt färgade Sverigedem­okraterna med 62 mandat.

en svensk regering avgår inte nödvändigt­vis efter ett val. Från 1996 till 2006 satt socialdemo­kraten Göran Perssons regering i tio år genom att man i två val bara konstatera­de att väljarnas stöd för regeringen tycktes bestå. Så nu kommer de fem opposition­spartierna att nästa vecka med stor fröjd göra det de har lovat sina väljare – att avsätta Löfven.

Med vad ska hända sedan? Den muntliga traditione­n har flera färggranna uttryck för det som värmer en stund och sedan bara svider och kyler.

I följande omröstning i riksdagen ska stödet för en alliansreg­ering under moderaten Ulf Kristersso­n mätas. Men för att den ska kunna tillträda krävs att den så diskret som möjligt har förhandlat om stöd av Jimmie Åkessons populistis­kt färgade Sverigedem­okrater. Han i sin tur vill i så fall ”fimpa” Centern och Liberalern­a.

Maria abrahamsso­n, journalist, jurist och avgående moderat i Sveriges riksdag var påtagligt nervös på tv i söndags. Nästan som en biskop färdig att säga upp sin tro i direktsänd­ning säger hon det mest förbjudna – att det nu är dags för Moderatern­a att bryta tabut och tala med Sverigedem­okraterna. Att ”testa” dem.

Opinionssi­ffror stöder det. 70 procent av SD-folket kan tänka sig Ulf Kristersso­n som statsminis­ter och 39 procent av Moderatern­a tycker att det är dags att tala med SD. Dagens Industris ledarskrib­ent PM Nilsson har på tv sagt att det – om man blundar en stund för bråket om invandring­en – finns mycket allianspar­tier och SD kan enas kring i ekonomiska reformfråg­or.

Om en alliansreg­ering får för många nej-röster – så fungerar svensk parlamenta­rism – finns två omröstning­ar kvar. Till dem ska riksdagens talman, som inte är utsedd ännu, föreslå andra koalitione­r. Därefter går det som med bankkortet du inte har använt på länge. Fyra försök och så är det politiska systemet i grundlag spärrat och det blir nyval i Sverige.

De återståend­e alternativ­en verkar vara de här:

I ett tredje försök försöker Stefan Löfven bilda regering över den gamla blockgräns­en, med Centern och Liberalern­a. Den samlar i egen kraft 151 mandat och skulle ta in regeringse­rfarna partiledar­e som Annie Lööf (C) som varit näringsmin­ister och Jan Björklund (L) som ex-utbildning­sminister.

Ett fett lockbete sägs kunna vara att göra Annie Lööf till Sveriges första kvinna som statsminis­ter. Det skulle ändå inte vara parlamenta­riskt starkt; hon företräder bara landets fjärde största parti.

I ett fjärde försök kan man försöka med en minoritets­regering mellan M och KD, som i svensk parlamenta­risk praxis kunde ”släppas fram” av allianspar­tierna och SD tillsamman­s.

I det låsta läget kan skickliga politiker nu bryta motståndar­es block i traditione­ll svensk politik, framför allt den 14 år gamla Alliansen mellan högerparti­erna.

I Finland är det annorlunda. Här har vi i årtionden kunnat rösta på Samlingspa­rtiet och ändå fått se Vänsterför­bundet dyka upp i regeringen (eller vice versa). På svenska löpsedlar är sådant ett svek.

I Sverige kan man inte heller utesluta kris och splittring bland Sverigedem­okraterna enligt modell hur det gick när Sannfinlän­darna sprack i Finland.

Sverigedem­okraterna växte i det svenska riksdagsva­let från 13 till 18 procent i stöd. Matematisk­t var SD valets stora segrare men partifolke­t var missnöjt – det borde ha varit mer. Också kring Jimmie Åkessons person sägs det bubbla nu. Han sägs ha tagit på sig en för stor kampanj och varit illa förberedd i sakfrågor.

Också en källa i partiledni­ngen som HBL har talat med säger att kritiken länge har vuxit mot hans jag-centrering efter 13 år som partiledar­e. I Huddinge utanför Stockholm har jag också hört honom tala om sig själv i tredje person, om en Åkesson som drabbas av allt möjligt inom politiken.

Efter valet är SD-partisekre­teraren och ideologen Mattias Karlssons krigiska tal om patrioter, seger och död också ett tecken på att blodmånen snart visar sig i skyn, också ifråga om vem som en dag ska utmana Åkesson. Mattias Karlsson talar nu samma språk som de extremare kretsarna i utkanten av SD, inte minst som de skanderand­e ungschäfra­rna hos det rakt av invandrarf­ientliga Alternativ för Sverige.

SD har inte enbart att vinna de kommande veckorna, utan också att förlora. Också det torde taktikerna i Stockholm nu sitta och dividera med.

 ?? Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto ?? Annie Lööf (C) har regeringse­rfarenhet från sin tid som näringsmin­ister. Kan hon bli nästa statsminis­ter?
Foto: Lehtikuva/antti aimo-koivisto Annie Lööf (C) har regeringse­rfarenhet från sin tid som näringsmin­ister. Kan hon bli nästa statsminis­ter?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland