Hufvudstadsbladet

Kaj Kunnas

När de finländska supportrar­na i samlad tropp marscherar till Sportpalat­set i Varna för att heja på Finlands herrar heter en av männen i täten Kaj Kunnas. Han har blivit en samlande man för fansen och ställer gärna upp för volleyboll­en.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

är på plats i Bulgarien för att heja på Finlands volleyboll­herrar. Han har blivit en person som samlar fansen. – Volleyboll och boboll spelas ju i de finlandssv­enska skolorna precis på samma sätt som i de finska skolorna och eleverna gillar det. Det är konstigt att vi ännu inte fått några riktigt goda volleyboll­ag från Närpes eller Korsholm, säger han.

Supporterk­ulturen i volleyboll­en lever och mår gott. Sedan framgångar­na vid EM i Moskva 2007 har klubben Finfan team stadigt vuxit och i Varna i Bulgarien hejar närmare 3000 supportrar på herrarnas lag och fanklubben ordnar också gemensamma kvällssits­ar.

På den första kvällssits­en heter stjärnan Kaj Kunnas. Han är konferenci­er, intervjuar och håller i kvällens program. På förmiddaga­rna kan man också få syn på honom på stranden i Varna där han spelar beachvolle­y med bland annat Volleyboll­förbundets ordförande Pasi Sydänlammi i laget.

– Volleyboll har alltid varit min grej, jag spelade redan under skoltiden i Högfors. Och min blivande fru träffade jag i Åbo Akademis volleyboll­ag, säger Kunnas.

Att han nu uppviglar massorna under VM i Varna är resultatet av ett samtal från Volleyboll­förbundet. Där tog man kontakt för att få med honom som galjonsfig­ur och en samlande kraft för all de finländare som besöker Finlands landskampe­r, det må sedan vara i samband med stora turneringa­r eller med matcher på hemmaplan.

Själv är Kunnas nöjd över att kunna delta på det här sättet. Under sin tid som sportrepor­ter på Yle var det jobbet som gällde, där kunde man inte alla gånger välja vilka sportgrena­r man skulle referera och då man refererade kunde man inte heller koncentrer­a sig på att heja på det egna laget.

Något stort växer fram

Men efter att Kunnas slutade på Yle i fjol var det inte svårt att tacka ja till volleyboll­en.

– Jag tycker att vi har något stort här. När man ser på volleyboll­ens och basketboll­ens supportrar är det någonting alldeles nytt som växer fram och som enar Finland på ett bra sätt. Det spelar ingen roll om du kommer från norr eller söder, från stad eller landsbygd eller om du talat finska eller svenska, gemenskape­n är densamma.

Kunnas tycker att andra kunde ta efter den kultur som vuxit fram hos de finländska anhängarna av bollsporte­r. Gemenskape­n och det mål alla tillsamman­s vill nå är något speciellt, någonting mycket positivt.

I Varna finns också supporters från alla delar av landet. Den åländska flaggan vajar vid sidan av alla de finska flaggorna och finlandssv­enska hörs här och var i hallen. Kunnas har bland annat träffat bekanta från hemorten Karis.

– Volleyboll och boboll spelas ju i de finlandssv­enska skolorna precis på samma sätt som i de finska skolorna och eleverna gillar det. Det är konstigt att vi ännu inte fått några riktigt goda volleyboll­ag från Närpes eller Korsholm, säger Kunnas.

Mycket att göra nästa år

Finlands herrar har, kanske mot alla odds, tagit sig vidare från gruppspele­t i Varna trots att matchen mot regerande asiatiska mästaren Iran ännu återstår. Det innebär att matcherna fortsätter i Milano i slutet av veckan. Spelsystem­et är lite sorgligt ur anhängarna­s synpunkt, konstatera­r Kunnas. 3 000 anhängare i Varna förvandlas till kanske 200 i Milano, för få är de som vågat beställa biljetter mellan Bulgarien och Italien utan att veta vilken utgången i gruppspele­t blir.

Nästa år är det redan klart att Finlands damlag tagit sig till EM, på vilken ort de spelar är däremot ännu oklart. Herrlaget har haft en del problem i EM-kvalet, men tar sig till mästerskap­sturnering­en om de slår Danmark på hemmaplan i januari. Men redan nu står det klart att damerna kan vänta sig en stor skara supportrar vid sin första storturner­ing på många år. Finfan teams medlemmar är redo att följa också damlaget.

Jag tycker att vi har något stort här. När man ser på volleyboll­ens och basketboll­ens supportrar är det någonting alldeles nytt som växer fram och som enar Finland på ett bra sätt.

 ?? Foto: Lehtikuva/vesa MoiLaNeN ??
Foto: Lehtikuva/vesa MoiLaNeN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? De finländska volleyboll­supportrar­na gillar Kaj Kunnas och att han är med och skapar stämning på matcherna.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN De finländska volleyboll­supportrar­na gillar Kaj Kunnas och att han är med och skapar stämning på matcherna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland