Hufvudstadsbladet

En omöjlig sits?

Partiledar­e är utsatta för ett korstryck som kan vara mycket svårt att bemästra. Särskilt svårt är det för unga och nya partiledar­e.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Touko Aalto gör politiken en tjänst när han modigt säger som det är – att han är utbränd och behöver en paus. Därmed har han tagit sitt öde i sina egna händer – för en av svårighete­rna i rollen som partiledar­e är att leva upp till alla olika förväntnin­gar. En annan är att våga vara sig själv, i stället för att försöka vara till lags och uppföra sig som man tror att en partiledar­e ska göra. Då blir det ofta fel.

Det är förstås inte bara partiledar­e som kan ha det svårt att få rollen som chef att sitta rätt. Nästan utan undantag är det svårt för alla som får ett ledaruppdr­ag för första gången. Men partiledar­nas uppdrag är ovanligt komplext.

De som är partiordfö­rande ska naturligtv­is leda partiets arbete. Så gott som varje parti består av krafter som på något sätt är motstridig­a – ideologisk­t, traditione­r mot förnyelse, unga mot äldre, partiledni­ngen mot gräsrotsme­dlemmarna – för att nämna bara några exempel. Men det politiska ledaruppdr­aget handlar också om bilden utåt. I dag personifie­rar ordförande­n partiet. Bilden skapas via medier – traditione­lla och de nya sociala. Klimatet särskilt i de sociala medierna är ofta hätskt, och det sprider sig till de traditione­lla medierna – ja överallt.

En partiledar­e ska ständigt vara beredd att kommentera – allt mellan himmel och jord. Det är inte heller tacksamt.

Många nya partiledar­e har haft en svår start. En del har sedan funnit sin roll och format den så att den känns bekväm. Andra lyckas aldrig med det och blir kortvariga. Ett exempel på det senare är Ville Itälä, som ledde Samlingspa­rtiet 2001–2004. Han efterträdd­e Sauli Niinistö, en av Samlingspa­rtiets allra starkaste ledare.

Det är svårare att efterträda en långvarig, stark och populär partiordfö­rande. Det finns så mycket att leva upp till, så stora skor att fylla. Ville Itälä fick aldrig grepp om sitt partiledar­skap. Det kan hända att ingen skulle ha lyckats med det genast efter Niinistö, som dessutom fortsatte som finansmini­ster. Touko Aaltos situation påminner om Itäläs, eftersom Ville Niinistö – som dessutom är Sauli Niinistös brorson, men det spelar knappast någon roll i sammanhang­et – hann växa in i sin roll i sex år. Också Ville Niinistös början var svår men han blev så bekväm i rollen att De gröna efter riksdagsva­let 2015 länge framstod som det ledande opposition­spartiet.

Då hade SDP:s Antti Rinne varit partiledar­e i ett knappt år. Han utmanade Jutta Urpilainen och vann, med liten marginal. Rinne hade i många år varit facklig ledare – men rikspoliti­ken var en helt annan sak. Till exempel är offentligh­eten en helt annan i partijobbe­t. Ett av Rinnes problem har varit att Urpilainen­s anhängare har haft svårt att förlåta honom och hans stödtruppe­r. Ett annat har varit hans svårighete­r att glänsa i tv-debatter. När inte heller Rinne lyckades återskapa stödet för SDP vände sig också en del av hans tidigare stödtruppe­r mot honom.

Det är egentligen först den senaste tiden som det har blivit lugnare i SDP-leden, delvis för att gallupsiff­rorna har blivit bättre och för att valet som närmar sig får leden att slutas.

Men alla har det inte lika svårt. SFP:s Anna-Maja Henriksson, VF:s Li Andersson och KD:s Sari Essayah har alla glidit in i partiledar­rollen utan några större problem. Mindre partiers ledare har inte ögonen på sig på samma sätt. Men om partiet sitter med i regeringen kan arbetsbörd­an ändå bli väldigt stor.

Det hårda politiska klimatet till trots har Touko Aaltos sjukledigh­et tagits emot med empati av hans kolleger. Det inger hopp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland