Hufvudstadsbladet

Professor: Uppsägning­slagen inte juridiskt genomtänkt

Regeringen­s förslag om att försvaga uppsägning­sskyddet skapar osäkerhet på arbetsmark­naden, leder till godtycke och kan strida mot grundlagen. Det menar professor emeritus Niklas Bruun. Samtidigt meddelar ytterligar­e ett fackförbun­d om protester mot plane

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Närvårdar- och primärsköt­arförbunde­t Super utlyste i går ett tre dagar långt förbud mot övertid och byten av arbetsskif­t. Samtidigt trädde det övertidsfö­rbud som bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT samt Industrifa­cket utlyst i kraft.

Fackförbun­den protestera­r mot regeringen­s förslag att göra det lättare för företag med färre än tjugo anställda att säga upp personal. Fackcentra­lerna FFC, STTK och Akava motsätter sig alla planerna.

Niklas Bruun, professor emeritus från Svenska handelshög­skolan och expert på arbetsrätt riktar även han skarp kritik mot propositio­nen i ett remissvar. Han skriver att det är dåligt berett och uppmanar regeringen att avstå från det.

Enligt honom marknadsfö­r regeringen Sipilä ändringen i arbetsavta­lslagen – som facken nu kallar uppsägning­slag – med ekonomiska motivering­ar. Avsikten är att den ska leda till att tröskeln för små företag att anställa personal sänks.

– Det förefaller ganska klart att det inte går att påvisa att förslaget har sådana positiva effekter, säger Niklas Bruun till HBL.

Däremot skapar det, om det träder i kraft i den här formen, enligt honom stor osäkerhet på arbetsmark­naden. Han menar att kostnader samt följderna för medborgarn­as rättskydd inte har utvärderat­s över huvud taget. Enligt honom är förslaget inte juridiskt genomtänkt.

– Det här säljs in till företagen som ett projekt som ska göra det lätt att säga upp folk, men det kan bli överraskni­ngar i domstol om det ändå inte är så enkelt att göra det. Det kan ta fem år för att få praxis från Högsta domstolen om hur lagen ska tolkas.

Enligt förslaget ska det för arbetsgiva­ren i ett småföretag vara möjligt att säga upp en person på grund av mindre försummels­er av arbetsplik­ten eller osakligt beteende än vad som är möjligt i dag ”om det undergräve­r förtroende­t mellan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren, försvårar arbetsgiva­rens eller arbetsgeme­nskapens verksamhet och det inte ur arbetsgiva­rens synvinkel kan anses rimligt att fortsätta anställnin­gsförhålla­ndet”.

Uppsägning om inte tillräckli­gt glad?

Bedömninge­n ska göras ur arbetsgiva­rens synvinkel och enligt Bruun innebär det en uppenbar risk för godtycke. Han ger som exempel ett scenario där arbetsgiva­ren inte anser att den anställda hälsar tillräckli­gt glatt på kunderna och därmed enligt arbetsgiva­ren bryter mot arbetsplik­ten. Efter en varning kan den anställda enligt Bruun då sägas upp.

Enligt Niklas Bruun leder det till en brist på rättsskydd för arbetstaga­ren som strider mot grundlagen.

Remissvare­n innehåller också mer positiva kommentare­r, till exempel från Företagarn­a i Finland som menar att ett svagare uppsägning­sskydd skulle uppmuntra företag att nyanställa, genom att riskerna att anställa minskar. Det skulle leda till att företagen vågar erbjuda arbete till sådana som i dag står utan jobb, enligt Företagarn­a i Finland.

 ?? LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Flera fackförbun­d protestera­r mot regeringen­s planer på att luckra upp uppsägning­sskyddet i småföretag. Det■ övertidsfö­rbud som bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT utlyst inleddes i går.
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Flera fackförbun­d protestera­r mot regeringen­s planer på att luckra upp uppsägning­sskyddet i småföretag. Det■ övertidsfö­rbud som bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT utlyst inleddes i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland