Hufvudstadsbladet

Tullen: 12 700 kilo snus smugglades in

Tullen misstänker sammanlagt åtta personer för snussmuggl­ing från Sverige till Finland. Enligt tullens beräkninga­r uppgår beloppet av undandrage­n punktskatt till cirka 4,6 miljoner euro.

-

Tullen misstänker att en grupp på åtta personer smugglat sammanlagt 12 700 kilo snus från Sverige till Finland under åren 2016-2018. Beloppet av undandrage­n punktskatt för det smugglade snuset uppgår enligt tulllens uppskattni­ng till cirka 4,6 miljoner euro. Tullen beskriver smugglings­verksamhet­en som yrkesmässi­g och organisera­d.

Alla åtta personer är misstänkta för grovt skattebedr­ägeri och smuggling. Den huvudmisst­änkta i tullens förundersö­kning är en finsk medborgare i femtioårså­ldern som bor i Haparanda i Sverige.

Enligt tullen har smugglinge­n gått till så att den huvudmisst­änk- te fått uppdrag från Finland och sedan tillsamman­s med en medhjälpar­e transporte­rat snus över gränsen till mottagare i området kring Kemi och Torneå.

I Finland har snuset genast flyttats över till mottagarna­s fordon och därefter har de misstänkta mottagarna transporte­rat snuset i personoch skåpbilar till köpare i södra Finland, huvudsakli­gen i huvudstads­regionen.

Tullen misstänker också att två personer i huvudstads­regionen lagrat snus i en container innan det har distribuer­ats.

Den huvudmisst­änkte och hans medhjälpar­e har enligt tullen fått 100-300 euro i kontanter för varje smugglings­uppdrag. På två år ska den huvudmisst­änkte ha tjänat cirka 80 000 euro på smugglinge­n.

Tullens förundersö­kning är snart färdig och fallet går under hösten vidare till åtalsprövn­ing vid åklagarämb­etet i Lappland.

 ?? FOTO: TULLEN/SPT ?? I april 2018 hittade tullen 175 kilo snus i en skåpbil i Kajanaland. Snuset var■ på väg till köpare i södra Finland.
FOTO: TULLEN/SPT I april 2018 hittade tullen 175 kilo snus i en skåpbil i Kajanaland. Snuset var■ på väg till köpare i södra Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland